MY NAME IS FARAH NABILAH A.R. AND THIS IS A LOVE SHARING. WELCOME AND MAY PEACE BE UPON YOU :)

Sunday, June 15, 2014

Warkah dari Bonda.

Bismillahirrohmanirrohim.

Assalamualaikum dari bonda pada anakanda kesayangan sekalian.

Jam di laptop bonda skrg menandakan pukul 4:13 pagi, dan bonda msih belum tidur, dan memang merancang utk tak tidur atau tidur sikit sangat sebab sebentar lagi bonda akan berada dalam kapal terbang selama jangkaan 12 jam, utk pengalaman hidup dan perjalanan mencari ilmu Tuhan bertempoh 3 bulan di Yaman, inshaAllah. Bonda mohon doa kalian agar ilmu yg didapatia dalah ilmu yg membuahkan amal dan taqwa, yg menyebabkan makin berisi padi, makin menunduk pada Ilahi.

`Tujuan bonda menulis warkah ini bukanlah utk bercerita tentang perjalanan bonda, namun untuk anakanda yang sedang atau bakal memulakan gerak kerja dalam usaha membangun insan berkiblat Tuhan Yang Esa. Pasca satu semester kita bersama, kini tiba giliran anakanda pula untuk menggunakan platform yang sedia ada dalam mencapai visi LoveLetters Project. “To inculcate the feeling of urgency in understanding, apply and share the words of Allah swt”. Salah satu visi projek2 bawa biro2  QYC yang ingin mencapai visi besar “towards a unique Quranic generation”.

Kalau ikut Subjek Understanding Islam/Basic Themes of AlQuran yang wajib diambil semua ketika di CFS (kecuali pelajar sekolah agama yg disubstitute dengan subject Comparative Religion), tugas seorang Muslim di dunia ini ada 2, hamba dan khalifah.

Kalau ikut Visi Study Circle dari department CCAC, tugas seorang Muslim di dunia ada 4, ibadurrahman, khalifah, ummatan wasotan dan rahmatan lil ‘alaminn.

Kalau ikut Falsafah Pendidikan Kebangsaan yg menggantikan Falsafah Pendidikan Negara 1988 pula, tugas kita adalah utk menjadi seorang yang harmoni dan seimbang dari semua sudut, berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan pd Tuhan, DAN menyumbang kembali kpd masyarakat dan negara.

So kita, a Muslim, and at the same time, a Malaysian, mari lah kt sama2 merealisasikan visi kita yg diberi sebuah roh dan kehidupan, serta visi kita mendapat peluang menimba ilmu di negara ini dengan menyumbang kembali pada kadar kemampuan kita. Jika anakanda bersetuju dengan apa yg Love Letters Project cuba ketengahkan, maka besar harapan bonda agar anakanda juga jelas yang ini merupakan salah satu dari jalan2 utk merealisasikan visi kita ini yang bernama manusia. Hadirnya kita di dunia, bukan untuk dikotak katikkan dunia, tapi utk mengotak ngatikkan dunia, eh? Tak sebenarnya maksud bonda, the world is like a canvas, you don’t see the world like ooo so this is the world, I have to enter and submit. No, it’s actually the other way around. U can do anything that u want to this world, but whatever you do, comes with responsibility and accountability, bcs the canvas is actually not yours, it’s given to you, but you don’t own it. Kanvas itu pula: Corak cantik2, dapatlah cantik2. Corak dengan racun, dapat lah kerosakan. Hence remember my dear, you are here to change the world, don’t let the world change you.
            
    Pemergian bonda nanti mungkin akan menyukarkan sedikit komunikasi antara kita, oleh itu bonda pohon ampun dan maaf dari awal atas segala kesulitan. Namun bonda percaya, Tuhan tidak pernah meninggalkan ankanda bonda terkontang kanting. Saluran bantuan sentiasa ada. Bonda pon hanyalah salah satu cara Tuhan memberi bantuan pada anakanda sekalian. Bonda harapkan, adanya 3 perkara sepanjang proses usaha murni anakanda nanti: 1. Perancangan yang rapi dari anakanda yang dikurnia kebijakan yang mengagumkan dari Tuhan. 2. Komunikasi serta perbincangan yang jelas antara pasukan, serta penjagaan ukhuwwah sesama kalian 3. Tazkirah dan peringatan yang berterusan tentang Tuhan dari mana pun saluran itu,dan tentulah dari pasukan sendiri yang paling bonda tekankan.
           
     Jika anakanda mempunyai sebarang kesulitan atau perlu merujuk pada pihak atasan, ankanda boleh bertanyakan pada Encik Daeng Ahmad Luqman selaku Ketua biro ini, Cik Diba Zul dan Encik Halim Aziz selaku person in charge untuk biro ini. Hubungan baik antara kalian amat penting dalam mendapatkan proses kerja yang lebih lancar. Kadang ada perkara yang dibincangkan oleh pihak atasan yang perlu diketahui kalian, maka bonda mohon guna kan lah sifat malu yang ada sesuai pada tempat nya. apabila ia datang pada kerja, fikir apa yang efisien untuk kesuluruhan proses. Kadang kita yang harus menjadi burung Hud2, proaktif, kerna manusia itu sifatnya pelupa. Jadi usah malu bertanya, usah malu dipandang ‘kurang tahu’, asal kita jelas, niat kita bertindak begitu. Yang menilai kita Tuhan, bukan manusia, itu, bonda yakin anakanda sudah jelas benar. Lagi satu anakanda ku sayang, the most successful people are always a self-starter. They don’t rely on others to start going. They rely on God.
                
      Akhir sekali.., *bonda sedar ada yang sudah mula senyum lega, sampai juga perkataan ‘akhir sekali’, maaf lah dapat bonda yang suka membebel*, adlh menjadi tanggungjawab dan atas dasar kasih untuk bonda ingatkan pada anakanda sekalian, bahawasanya di dalam sesubuah perjuangan, rasa kejatuhan pasti ada, ujian menyesakkan jiwa pasti mendatang, kerna sesungguhnya, mengharap senang dalam berjuang, bagai merindu rembulan di tengah siang~. Bonda setuju dengan kata2 saujana itu. Masakan tidak, alangkan para nabi dan sahabat yang dicintai Allah swt itu, yang imannya mashaAllah itu, diuji sehingga kan terkeluar dari bibir mereka pertanyaan “di manakah bantuan Tuhan?”. Makin tinggi kita usaha beriman, makin sayang Allah dalam membantu kita membuktikannya. Oleh itu anakanda ku sayang, perasaan tawakkal itu harus bermula dari awal. Seiring dengan usaha. Tiada satu ujian yang hadir bersifat untuk melemahkan, setiap darinya beserta hikmah dan bersifat menguatkan. Maka sentiasa lah positif dan dekat dengan Allah swt, kerna kekuatan yang sesiapa pon di dunia ini dapati,bukanlah dari kudrat mereka, tetapi dari Sumber Kekuatan yang Sempurna dan Kekal, tiada lain tiada bukan melain kekuatan dari Tuhan. Bonda sangat idamkan, dan mengharap, dan merayu Tuhan, agar hati-hati kita ini, bertaut, atas nama Tuhan. Kerna hanya itu yang bonda percaya, bisa buat manusia menyatu dan meneguh, tanpa terselindung sebarang perasaan hodoh.

                Sekian sampai di sini sahaja warkah bonda kali ini, bonda mohon ampun atas segala salah silap bonda yang sungguh banyak kekurangan ini. ketahuilah anakanda, kehadiran anakanda dalam hidup bonda adalah sesuatu yang amat bermakna sekali. Selamat berjuang, anakanda ku sayang. Semoga ikatan hati bersama Tuhan, sentiasa mengalir dan mengukuh. Sama-sama bantu jom!

“Ke arah pembangunan insan berkiblat Tuhan”

(Perasan) Bonda,
Farah Nabilah bt Abdul Rahman.
15/06/2014


            


No comments:

Post a Comment