MY NAME IS FARAH NABILAH A.R. AND THIS IS A LOVE SHARING. WELCOME AND MAY PEACE BE UPON YOU :)

Thursday, August 30, 2012

the Only One who knows the humans best.


bismillahirrahmanirrohim

Alhamdulillah, pagi tadi ke kelas tafseer Quran, selepas seminggu raya from any classes, rasa mcm, ho yeah! nikmatnya dpt ke kelas lagi, Alhamdulillah ya Allah, Allah bagi lg peluang ni, sweetnya, mcm tau2 je hamba Dia ni sgt memerlukan dr Dia yg diperlukan :')  moga Allah beri lagi opportunity2 mcm ini di kampus Gombak.

so anyway, before tidur, nak share satu benda simple je yg dpt from class tadi.

saat kita belajar Quran, perasan tak perbezaan cara Allah bila nak suruh buat something and tinggalkan something? tak? kalau tak meh saya nak share apa yg sy dpt from Ustaz Muein tadi.

bila Allah nak arahkan kita buat sesuatu, Allah selalu ckp yg buat lah semampu mu.
-contohnya zakat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam keluar kan zakat, tapi EXCEPTION diberi pada org yg tak mampu.
-contohnya solat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam solat sesuai dgn cara yg nabi ajar, dgn rukun seperti berdiri etc, tapi EXCEPTION diberikan pada org yg sakit, tak mampu berdiri contohnya dan hanya boleh berbaring, so solat lah walaupun berbaring.

tapi bila Allah nak larang kita buat sesuatu, Allah tak ckp yg tinggalkan lah semampu mu. instead, Allah suruh tinggal terus.
-contohnya arak. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
 'jgn lah minum Arak, tapi kalau tak mampu, takpelah, tinggalkan arak tu semampu diri'
-contohnya rasuah. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
'jgn lah makan rasuah, tapi kalau tak mampu, takpelah, ada keringanan' takde kan?

SEBAB, Allah tahu yg apa yg Allah larang tu manusia memang MAMPU nak tinggalkan.
oleh itu, makin bertambah sebab utk kt tidak berdolak-dalih in practising Islam. Islam itu sememangnya mudah. jgn biarkan diri diperdaya syaitan, tidak mahu mengamalkan Islam krn 'kelihatan' susah. payah nak commited. sedangkan Allah tahu kekuatan dan kelemahan ciptaanNya.

instead, berbahagialah dgn Islam. The only religion that is complete and understanding. bersyukurlah, yg dengan rahmat Allah, Allah beri nikmat pada kita to be in this true path. without His Mercy, i can't imagine how suffering we are, drowning.

*ok terganggu dgn suara pelakon tv yg tgh nangis2 tu -_-*

tu je, nak tido. yg baik dari Allah, yg buruk dari saya.

assalamualaikum!





the Only One who knows the humans best.

bismillahirrahmanirrohim

Alhamdulillah, pagi tadi ke kelas tafseer Quran, selepas seminggu raya from any classes, rasa mcm, ho yeah! nikmatnya dpt ke kelas lagi, Alhamdulillah ya Allah, Allah bagi lg peluang ni, sweetnya, mcm tau2 je hamba Dia ni sgt memerlukan dr Dia yg diperlukan :')  moga Allah beri lagi opportunity2 mcm ini di kampus Gombak.

so anyway, before tidur, nak share satu benda simple je yg dpt from class tadi. 

saat kita belajar Quran, perasan tak perbezaan cara Allah bila nak suruh buat something and tinggalkan something? tak? kalau tak meh saya nak share apa yg sy dpt from Ustaz Muein tadi.

bila Allah nak arahkan kita buat sesuatu, Allah selalu ckp yg buat lah semampu mu. 
-contohnya zakat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam keluar kan zakat, tapi EXCEPTION diberi pada org yg tak mampu. 
-contohnya solat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam solat sesuai dgn cara yg nabi ajar, dgn rukun seperti berdiri etc, tapi EXCEPTION diberikan pada org yg sakit, tak mampu berdiri contohnya dan hanya boleh berbaring, so solat lah walaupun berbaring. 


tapi bila Allah nak larang kita buat sesuatu, Allah tak ckp yg tinggalkan lah semampu mu. instead, Allah suruh tinggal terus.
-contohnya arak. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
 'jgn lah minum Arak, tapi kalau tak mampu, takpelah, tinggalkan arak tu semampu diri'
-contohnya rasuah. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
'jgn lah makan rasuah, tapi kalau tak mampu, takpelah, ada keringanan' 
takde kan?

SEBAB, Allah tahu yg apa yg Allah larang tu manusia memang MAMPU nak tinggalkan.
oleh itu, makin bertambah sebab utk kt tidak berdolak-dalih in practising Islam. Islam itu sememangnya mudah. jgn biarkan diri diperdaya syaitan, tidak mahu mengamalkan Islam krn 'kelihatan' susah. payah nak commited. sedangkan Allah tahu kekuatan dan kelemahan ciptaanNya.

instead, berbahagialah dgn Islam. The only religion that is complete and understanding. bersyukurlah, yg dengan rahmat Allah, Allah beri nikmat pada kita to be in this true path. without His Mercy, i can't imagine how suffering we are, drowning.

*ok terganggu dgn suara pelakon tv yg tgh nangis2 tu -_-*

tu je, nak tido. yg baik dari Allah, yg buruk dari saya.

assalamualaikum!





Sunday, August 26, 2012

-

sometimes we just want everything to be perfect, sometimes we just want our life to always be in our control, sometimes we want things to be as what we've planned it to be, but at the end of the day, nothing is in our absolute control, INCLUDING OUR OWN LIFE. its human to feel sad, its human roll e tears. but the question now is, until when? until when we want to feel dissapointed over and over ag
ain when what we've planned and wanted, failed to happened? at this particular moment, do realize that Allah is teaching us to let go of the things that we can't control. Allah is teaching us the kalimah of 'la hawla wa la quwwata illa billah'. because verily, there is no strength nor power except from Allah. and indeed, its Allah, and only Allah who knows whats best for us.








Thursday, August 23, 2012

Saturday, August 4, 2012



HOW DO YOU APPRECIATE HAPPINESS, WHEN YOU'VE NEVER GONE THROUGH SADNESS?
HOW DO YOU UNDERSTAND EASE, WHEN YOU'VE NEVER FEEL HARDSHIPS?
HOW DO YOU KNOW FREEDOM, WHEN YOU'VE NEVER SEEN CREATION'S ENSLAVEMENT?

HOW DO YOU HAVE SOLUTIONS, WHEN YOU DON'T HAVE PROBLEMS. 


Do the people think that they will be left to say, "We believe" and they will not be tried? 
 (Quran, 29:2)
But We have certainly tried those before them, and Allah will surely make evident those who are truthful, and He will surely make evident the liars.
(Quran, 29:3)

to be continue. :b









Friday, August 3, 2012

aku rasa bagai penyair (konon) malam ini. mahu berpuisi saja dr tadi.

a glass without water is still a glass. yes. its empty. but it still has space to be filled in, isn't it? 
it doesn't perform its function, currently. but it still CAN perform its function as a glass, or else it won't be called a glass, isn't it?now you don't know how to pour the water in? now you start to be concern about that single glass you are having. now you start wondering, why do you need that glass? my advise- seek the glass' inventor. from there you will have to learn every single things about e glass. you may want to know:
1- how to keep the glass clean?
2- what temperature of water that is suitable for the glass?
3- how long can the glass keep the water at its suitable condition?
4- how, to not make it break?
only by asking, searching, you can get the answer. only by asking & searching from the right person, you can get the right answer.

the glass, is the heart. do you know who is the heart's inventor? if you do, then you know what to do.