MY NAME IS FARAH NABILAH A.R. AND THIS IS A LOVE SHARING. WELCOME AND MAY PEACE BE UPON YOU :)

Wednesday, December 22, 2010

semua orang akan melalui fasa itu

ya, fasa itu. fasa di mana akal dan pemikiran kita masih belum mencapai tahap kematangan yg utuh dan nafsu menjadi telunjuk perjalanan. 


dan sekarang, saya rasa bhw org yg berada dkat shj dgn saya serta keluarga sdg melalui fasa tersebut dan masih belum sedar bhw mindanya sdg berada di bwh pgaruh hawa nafsu. tp, tak boleh nak salahkan dia shj, krn mungkin persekitarannya sendiri yg membuatkan dia mencari sesuatu yg boleh mengisi kekosongan serta kesunyian hari2nya. kasihan saya lihat dia, saya fhm, saya juga pernah melalui kehidupan sprti itu namun Alhamdulillah, sybersyukur sgt krn sy mempunyai family yg mampu menyedarkan saya dan terus bersabar membimbing sy ke arah jalan yg benar dan tidak terus bergelumang dgn maksiat. (terima kasih ibu abah, akak abang adik dan lain :')) tapi apa yg buat saya geram ialah apbila dia cuba menyifatkan orang yg telah melaporkan perbuatannya kepada pihak yg brtggjwb bhw cermin diri anda dulu, cuba tgok org yg patut anda pertggjwbkan tu bukannya baik sgt. dan org tu adlh saya. ya Allah apa masalah kau dooooh !@#$ ha kan, marah ni. bukan apa, perkara yg dilaporkn itu adlh atas dasar concern a.k.a prihatin dan hnya satu tindakan awl sblm berlakunya perkara yg tdk diingini tanpa ada niat buruk yg lain, so tak pasal2 dia marah dan nak cakap mcm tu sdgkan org yg laporkan itu org tulah, kau marah dia lps tu nak libatkan org lain lps tu buat aku rasa bersalah and come on, memang aku mengaku aku takdelah baik sgt but at least aku jujur okay. mgkin dulu aku ada sikit mcm kau tp skrg Alhamdulillah aku dah berubah. nakal2 aku pon, aku kawal diri aku yg terbaik aku boleh. and aku takde nak ckp kat org yg prnh report psl aku dulu kat fmly aku mcm eleh kau mcm lah baik sgt nak report2, sbb mmg aku tahu aku salah. blk tu kena marah. aku x blame org tu, memang padan muka aku pon. cuma masa zaman aku tu aku je degil nak buat lagi, hm. kisah silam. tapi kau, helloo amar makruf nahi mungkar ok. punyalah kau berlagak baik depan aku minta2 tolong semua aku pon takdelah nak kecoh apa benda yg kau dh buat semua tu tiba2 org yg brtggjwb kat ats aku report psl kau, kau nk ckp aku ni mcm baik sgt. aik? apa kejadah kau ni. Alhamdulillah, nsb baik org yg dpt berita ini masih percaya pada aku, hanya Allah yg tahu betapa bersyukurnya aku bila diri ini masih dipercayai slps byk kesalahan yg aku dh buat sblm ini (terima kasih sgt2 :')). haish, aku risau sgt kau tau taaaak. tapi yelah aku tak boleh nak benci kau, kau saudara sesama Islam aku, patutnya aku bantu kau, sblm ini aku ada cuba sikit2 tapi tah, lepas benda ni, aku tak tahu lah cmne. moga Allah beri kesabaran pd aku. dan beri petunjuk pada kau.


hari ini juga saya dpt berita yg mengejutkan psl seorang lagi teman. saya pernah juga terfikir ttg perkara ini tp mcm, neeeh insyaAllah tak lah dia jd mcm tu. kerana zaman kecilnya yg begitu membanggakan serta karakternya yg boleh mmbawa dia jauh ke arah kejayaan. tapi yelah, sekali lagi seorang manusia yg berada dlm alam persekolahan mngh ini mengalami mslh yg biasa utk umur2 mcm dia. lalai seketika. yelah, setiap manusia itu akan melakukan kesalahan. terpulang pada dia utk sedar dan kembali memperbaikinya atau terus bergelumang di dalamnya. kt tak boleh juga nak kutuk org mcm ni sbb mana tahu satu hari nanti, dia tu akan jd lebih bagus drpd kita. lgpon usianya masih muda, jiwanya sdg memberontak dan mengejar keasyikan dunia. moga2 Allah memberi petunjuk serta hidayah kepadanya dan beri kesabaran kpd keluarganya spy dpt bimbing dia semula ke arah kebaikan. amiin


Wednesday, December 15, 2010

kita kena selalu memperhambakan diri kita pd Allah. kita kena kuat, cannot terpengaruh dgn persekitaran yg definitely mengasyikkan krn hakikatnya yg melalaikan. believe in yourself. ingat, keindahan itu tidak semestinya satu kebenaran. ingat dan ketahuilah, kebenaran itu semestinya satu keindahan. walaupun in a long run, atau tanpa kita sedari. janji Allah adalah benar

Tuesday, December 14, 2010

pengembaraan bermula..

ye pengembaraan bermula bila kena tinggal sorang2 kat rumah

bangun pagi paling syok sebab nama je bangun pagi tp waktu tu dh nak tengahari sbnrnya, and kali ini tanpa mendengar mana2 pekikan sbb bgn lmbt dan tak jemur kain lagi. ibu dan abah serta adik2 ke kuantan sbb Alhamdulillah, adik dpt offer ke mrsm. td pukul 11 ibu text kata Afiq dah masuk tgh interview. caiyok adikku! do your best insyaAllah Allah will help you. if got rezeki then got lah aite :) 

lepas mandi berjam2 dlm tandas, sesi membasuh dan menjemur kain bermula. eppp tapi sebelum itu, kena make sure perut berisi dulu kalau tak manakan dpt tenaganyaa, ye dok? so tung tang tung tang di dapur, yg best hanyalah biskut dicicah dgn coffee milk. (padahal yg plg senang nak prepare sbnrnya) itu pon guna 2 in 1 old town white coffe tu haha. dah tu pahit, cari lah susu dalam peti ais tp takde. pstu teringat creamer2 yg adik2 cilok kat dinner hr tu, opps tak elok ckp cilok nanti ibu marah, sbnrnya adik tak cilok lah cuma diorang ambil and dpt kebenaran drpd pakcik mana tah tu tp apahal tah nk ambil smpai 10 11 -_- ingatkan lepas taruk satu creamer dah manis, tp tak juga. so taruk lg satu and sebab pelik dgn kejadian tu, jari pon try lah cicah sikit kat creamer dan rasaaa. muka terus berubah ok, pahal tak manis bendalah serbuk ni? haha waktu ni baru lah tau creamer tu bukan la memaniskan kopi eh? bukan lah function dia mcm susu pekat tp version serbuk. haha adoi tak boleh kahwin lagi kalau mcm ni, buat kopi pon tak pah agi. dah lah 2 in 1. segan segan. 


selesai makan biskut cicah dgn kopi yg tak berapa nak jadi, kerja membasuh kain pula dibuat. ceeh konon bangga lah ni rajin nak tolong basuh kan kain adik dgn akak senyap2 nanti depa dah balik nanti tengok dah siap berjemur (lipat tak tentu lagi) rajiiin anak ibu ye hehe. tapi mmg betul, kdg2 bila kita tak kena suruh dan sorang2 di rumah waktu tu semua benda bak dtg, ok je nak buat. tp keseganan berlaku sekali lg bila tak pasti cara nak guna washing machine tu sbnrnya haha! epp tp bukan tak tahu terus eh, tak sure je ok (konon tak teruk sgt lah tu, msh ada harapan jd anak dara mithali) so terpaksalah call ibu utk pastikan cara yg betul, yelah takut drpd nak basuh baju, aku yg kena basuh dgn diorang nnti. 


selesai itu ini dan beberapa lagi perkara yg lain, laptop yg abg pesan pon sampai di rumah. oh, inilah sebab nya kena duduk rumah tak boleh keluar lgsung hr ni ini lah sebabnya! Alhmdulillah, smpai pon, awal. bagus (ada time lagi nak keluar ni, bisik hatiku hehe) bila turun di bawah, ku fikirkan mamat kapchai membawa motor smbil laptop diikat di blkg motor dan sedang senyum di luar pagar smbil memagang kertas dan pen utk disain tapi yg dtg lori skynet.com.my gedabak ambil kau, mcm nak hntr apa je. so diri ku pon berjalan keluar dr gate, lepas tu keluar lg ke gate besar, dan abg tu pon seperti yg telah diexpect suruh tandatangan, tulis ic dan nama dlm kertas yg dia pgg tu. lepas tu dia letak brg2 tu kat situ naik lori terus blah. huk oloh tak gentle man lgsung, dah lah tak handsome, pigi daa. ye mmg dah pergi dah pon -_- nsb baik la barang tu ringan dan nasib baik la brg tu abg punya. haih, abg kena tau ni. ish ish ish gila buat kerja sikit berkira en 


jadi sekarang jam sudah pon menunjukkan pukul 2:31. kredit yilek dan perut wulek. maknanya perut kosong. mungkin lepas ini pergi merempit dgn niat yg baik -cari makan. dan mungkin cari bola. yee bola. utk futsal nanti :) sgt semangat bila cuba belajar main futsal dari internet. ambil kau berangan sorang2 dpn cermin, itu lah kelebihan duduk rumah sorang2 tak perlu segan utk berangan aha. hopefully my teammates will give their best cooperation for this futsal training for our tournament on 23rd. Chip, Affan and the gang insyaAllah will help us about all those basics thingy abt futsal. thank you guys. chao for now. Assalamualaikum :)


oh chop! sebelum tu, wajib utk saya bgtau semua yg cerita Aku Tak Bodoh memang tak bodoh, best okaaaay. pergi lah tgok ajak adik2 mak bapa dan satu kampung tengok. budak kecil dlm cite ni comel gila perangai. pd siapa2 yg single ke desperate nak tgok mamat handsome ke mamat comel, hah dua2 ada dlm ni :D soo selamat menontoon 



 that guy on the right nampak tak comel tapi dia comeel sbnrnya 

ambil kau bdn dia, gila kentang. part dia lawan2 peh nmpk hndsome gila haha ok over, pergi lah tgok sndiri




Aku Tak Bodoh The Movie : Official Trailer 1







Saturday, December 11, 2010

just a little bit knowledge,

Alhamdulillah, finally managed to go to class with ibu today. so i just wanna share somthing with you. bak kata pepatah sharing is caring right :)

hadis ke-9 dlm buku hadis riwayat solihin-
kewajiban meninggalkan semua lrgn Allah dan mmbuat semua yg diperintah mengikut kemampuan.
pernah terfikir tak kenapa kalau larangan semua kena tinggal? knp bukan yg diperintahkan? the first answer that crossed my mind is - sebab semua lrgn Allah itu adlh semua prkra2 yg tak berfaedah. confident gila rasa nk jwb sbnrnya tp sbb kelas itu semua org2 tua mmg tidak lah kan. and lucky me for not answering pasaal jwpn tak tepaat teeet segan segan. the answer is - kerana semuua larangan Allah itu adlh perkara yg mampu utk kita tinggalkan, kecuali jika kt mgikut hawa nafsu. yelah mana ada org ckp -ish aku x mampu lah tak mencuri. maaana ada. semua nafsu je kawan2 :) dan sedar tak indahnya Islam itu apbla kita tidak dipaksa dan hanya disaran melakukan perintah Allah sesuai dgn kemampuan manusia. yelah lain org lain kemampuan dia. mcm puasa, budak kicik2 puasa setengah hari je, yg dah besor2 ni yg mampu puasa full. (chop, bdn kita kicik apa hehe) mcm ada org tak sempat nk solat sunat kerana kesuntukan masa bekerja dan sebagainyaa.

ada juga beberapa perkara yg kita dpt td tp memang rajin terus ha nak menaip semua.

as today is already the second day since school's over, i've started to miss it, the environment of being surrounded by those silly jokers and dear friends, teachers and pau bbq ayam kat canteen yg sedap gila tu :'(

and before this 18th, im gonna hang with this silly creature by hook or by crook

 bestprengg, aku dah ready ole2 from Aussie hehe
 

Friday, December 10, 2010

FINALLY

ok selamat malam semua :)
eh apa ni? bukan baru nk start ke? oh well, this is wht happened when you are sleeeepy hihi

finally, after berapa abad tak jejak kaki kat kl, or bukan kat kl la kat mana2 la keluar dgn kwn2 semua ni, hari ini baru tapak kasut achik bersentuh dgn lantai klcc tu (why achik? bcs tadi pinjam kasut achik haha! kasut dia tinggi and sedap pakai so i like) dan hari ini la baru feel bila hang out dgn geng2 semua pasal tak pyh fkr bio aku tak baca lagi addmath taik byk lupa dan yg sewaktu dgnnyaa. bermula dgn pagi, i woke up at 9.30am, rasa mcm lambat gila ah tu psl selama ni bgn pkl 6 plg lmbt en, spm spm. sekarang, sekolah pon dah takde laaaah haha ok excited. act the plan is to follow ibu to class but tak jd psl dh lmbt so pergi renew  passport sbb hari tu nak dtg sana nk buat tp tak bawa ic. so checked- ic done. gmbr done. bila sampai, isi borang. tiba2 dekat atas tu kena tick nak buat baru or nak renew dan masa tu juga lah baru tau klu nk renew, passport lama kena bawaaa aku mmg dah yesss -_-

later i went to WW to watch ngangkang, eh, ngangkong, ha yelah ngangkong with mayaam syi hazmy aiman and jabaghinool :D rindu diorang :') the story is not bad, quite funny actually. boleh tak bomoh halau hantu dgn cara : cubit telinga. and kan selalu org nak masuk hutan ckp nek cucu tumpang kencing beol semua, tiba2 ada suara jwb : bila masa aku khwin dgn atok kaaaaaaau? haha! gila punya hantu, harap muka je cuak rupanya pandai buat lawak.

the bad thing about today is that, i brought my camera, really wanna camwhore with my friends, and i've checked the battery, full. but i totally forgot abt the memory card. only when i've finished wtching the movie i realize tht the memory card was not there. aduuuh, penat je aku usung sana sini, kau tu pon bukannya ringan nikon. kalau canon tu boleh thn lg. and not only that, my phone pon buat hal juga dgn mematikan kuasa baterinyaaa. masa tu kelam kabut tukar phone dgn kwn sbb nak hafal nombor kwn yg nak jumpa lepas tu. tulah kot hikmah dia. skrg dah hafal nombor ama, 0126duaempattekan2takdapaat hehe :D

later after that i went to klcc, from wwalk to lrt naik teksi and i met the same pakcik yg pernah sent me before, i still remember him, he is one of the menteri punya driver lepas tu bla bla biar je lah pakcik tu kan, i mean bukannya korang nk cari dia suruh jd driver korang ke nk tgok anak dia handsome ke tak pon kan. ke ye?

then, prayed at the lrt's surau for the first time :)

called ama using public phone, nsb baik klcc punya public phone bermutu kalau tak cuek eden, sorang2 kot. i mean of courselah bermutu, Malaysia's service is not that bad kalau tak mcm mana nk maju kan klu citycentr pon mcm taaa.... 

ok, at klcc, we makan2, we watched narnia, and did i tell you tht we conquered one row of the seats, gila ramai kaan. then we makan2 lg before everyone went home. and the outing was : AWESOMEE :D

camwhoring best gila tau sbrnya hehe, we snapped a lot of pictaaaa but too bad -my camera :( hope ama will upload in fb soon.

ben barnes! handsome gila dlm Narnia, apa lagi, bf baru! ♥ ♥ ahaa bf kita dua tau hafa

hafa, tengah cair ennnn aha ;D

and about chip, sorry pasal pronunciation of lasagna td. i rasa you didn't realize whts happening act but whtever it is, im sorry. maafkan eh. nanti i ajar ckp lasagna betul2 hehe

haih seronoknya cause i reaaally missed hanging with them esp yg dh macam family tu. bcs we'll nvr know wht happn in future, we might not be that close anymore kan, hopefully the bond is still as tight as now. hasmira, tore, chip, low, aisar, affan, kahki and paan :')

and there were hafa, ama, anis, syafiq, iera and emi who makes it all even better :)

thank you guys for another good momories that ill remember eternally, insyaAllah :)


The most beautiful discovery true friends make is that they can grow separately without growing apart.  ~Elisabeth Foley

selamat malam syg2 sekalian

Wednesday, December 8, 2010

new phase of life peopppleeee

uissh lamanya tak taip blooog! tak tahu nak tulis apa. haha okay so tadi i screw up my biology paper, sedih gila tak pernah tahu pon wujud exprmnt tu and wth paper2 mana pernah tgok structure protein kale2 kuning coklat bagai, first tgok ingatkan DNA -_- pdhl ble dh fhm tahu tau jwpn dia and time dah fhm tu dh hbs exam hmh. wht to do, time cannot patah balik so kita just tawakal dan doaa :) bak kata cik Hazmy yg mggu depan nk ke aussie 'qada dan qadar mmg tak boleh diubah melainkan dgn doa'

okay nak tido. selamat malam semua nya :)

esok : anak solehah, ikut ibu pergi class *wink






Wednesday, December 1, 2010

pelajaran dari pekerja hotel Indonesia

video




this is something that i've learnt from the trolley boy in one of the hotel in Indonesia. Millenium hotel i guess. to me its quite interesting so on the spot, i make a video on how to do it. do what? -do um how to say- one creative way so that door yg takde benda nak halang it from moving when u want it to be open and stay like that so that you can bring in or bring out yr luggages easily. fhm tak wht im tryin to say? tak fhm? ha tengok video ni :)