MY NAME IS FARAH NABILAH A.R. AND THIS IS A LOVE SHARING. WELCOME AND MAY PEACE BE UPON YOU :)

Friday, December 28, 2012

when study week turns to be a celebration week

wahai diri, anda ada 30 minit untuk menulis

entah kenapa, sejak 2 menjak ni, macam takde mood nak menulis. feel tu tak datang. mungkin sebab, byk feel2 lain yg datang. sampai feel nak menulis takde ruang nak masuk? hehe apa punya sebab tah

anyway anyhow, menggagahkan diri jua utk menulis pagi ini. sbb apa? sbb semalam birthday seseorang :)

ada pesanan yg sy nak luahkan. ada ucapan yg saya nak sampaikan

seminggu ini sepatutnya menjadi study week utk pelajar2 uia, termasuklah saya. tapi study week telah menjadi celebration week utk saya. daripada majlis pernikahan kakyong, kepada kenduri, dan kemudian, hari jadi. 3 hari lepas tu, final bermula.. oleh itu, boleh sy gambarkan perasaan sy dalam seminggu ini bagai, rojak. bercampur semuanya. tapi dalam rojak ni, sy dapati kuahnya lebih banyak. dan kuah di sini menandakan perasaan gembira nya ^^,


buat Nur Faiqah Abdul Rahman, a.k.a kakyong 
tahniah diucapkan. barakallahulakum!  
tak sangka kan sekejap je masa berlalu. now u dah jadi isteri orang. *omg?!* haha. padahal rasa mcm, baruuu sgt3 lagi. and tah, to be honest yah belum rasa pon lagi mcm kyong dah khwin. rasa dpt abang baru, ye, ada. tp rasa you dah kahwin mcm.. belum. as for now, rasa tu belum dominant. mybe sebab, belum smpai time when all family gather and u takde. takde bukan sbb tak cuti, tp u cuti dan ke Sarawak. masa kyong dah kena bahagi dua. ha tht time, i guess baru i btl2 rasa. tadi tengok balik profile picture yah, dgn caption berbunyi "Aidilfitri 2012. saat semua masih berada di dalam tanggungan dan tanggungjawab ibu abah sepenuhnya. nevertheless, ikatan itu akan sentiasa utuh lagi teguh bila ia dibina atas nama Allah SWT. malahan, berkekalan di sini, dan di sana, insyaAllah. diri mendoakan yg terbaik utk setiap dari kamu semua. moga Allah redha! ♥ "  
i fee like uploading a new picture with caption "December 2012. kini, bukan semua berada dalam tanggungan dan tggjwb ibu abah sepenuhnya. AND nevertheless, ikatan itu akan sentiasa utuh lagi teguh bila ia dibina atas nama Allah SWT. malahan, berkekalan di sini, dan di sana, insyaAllah. diri mendoakan yg terbaik utk setiap dari kamu semua. moga Allah redha! ♥ " 
moga dgn pernikahan ini, dpt mendekat kan lagi both of you dengan Tuhan. naik lagi satu step dalam menjalankan amanah sebagai khalifah. yela, masa Allah turunkan Adam utk jadi khalifah di muka bumi ni pon, Allah tak turunkan Adam seorang. tp Allah turunkan Adam dan Eve utk sama2 menjadi khalifah di dunia. dua2 saling memerlukan.
dan moga dgn kedatangan ahli baru dalam keluarga kita sendiri, dapat menambahkan kebaikan dan mendatangkan lebih keberkatan. 
ok, i got few minutes left. 
conclusion dia, BARAKALLAHULAKUM! 

mendoakan yg terbaikutk kalian berdua! moga tabah dalam segala ujian sekarang dan mendatang. moga berbahagia dalam bermujahadah bersama hingga ke syurga <3 br="br">



_______________________________________________________________







 





buat Farah Nabilah Abdul Rahman
a.k.a  birthday girl
yg tak berapa nak birth day sgt~

ye, anda kini officially 19 years old. lambat kan? org lain nak masuk 20, kita ni baru nak 19. ehe, tak apa, usia bukan pengukur kematangan sepenuhnya, usia bukan pengukur ketaqwaan ;)

beberapa minggu sebelum birthday tahun ini, sy byk diingatkan ttg mati.

tahniah yang diucapkan bukanlah tahniah kerana anda sudah berjaya hidup 19 tahun
tak, bukan begitu.
tetapi 'tahniah', kerana anda sudah kekurangan satu tahun daripada jangka hayat hidup anda.

ye, jangka hidup. apabila masuk hari lahir, antara ucapan atau doa yang sering diungkapkan ialah
"semoga panjang umur"

di sini ingin sy tekan kan wahai farah nabilah, awak tidak mahu umur yang panjang. tapi awk mahu umur pahala yang panjang.

tiada maknanya kalau umur panjang, tapi hidup tak diberkati Tuhan, hidup dalam kemaksiatan.

tiada maknanya kalau umur jasad panjang, tapi umur hati berhenti.

umur itu Allah dah tetapkan waktunya. bila sampai ajal, tak cepat walau sesaat, tak lambat walau sesaat. jadi bukan menjadi harapan kita untuk panjang umur, bila itu bukan yang terbaik untuk kita. yang menjadi harapan kita ialah, panjang umur dalam ketaatan pada Tuhan. panjang umur pahala yang berterusan.

panjang umur yang berterusan itu lah 3 amalan anak Adam. bekal kita ke akhirat nanti
1- ilmu yang bermanfaat
2- sedekah jariah
3- anak yang soleh

bawa lah bekal ini ke mana saja awak berada.

1: cari ilmu, amalkan, sebarkan. walau sepotong ayat yang awak kongsikan, tetapi jika ada yang mengamalkan, insyaAllah pahalanya berterusan. panjangkan umur pahala. ikhlaskan hati. fikirkan semula, nama2 tokoh yang sudah lama meninggal dunia. Imam Ibn Taimiyah ke, Abdullah Ibn Abbas ke, mereka sudah laaaaama meninggal dunia. lama sgt2. tapi sehingga ke hari ini, manusia masih menyebut2 nama mrk. sebutan bukan umpatan. sebutan atas sumbangan dan jasa y mrk telah curahkan. ilmu y mereka dpt, mrk salurkan sehingga dpt kt gunakan hingga ke hari ini. walau hakikatnya sudah bertahun2 mereka meninggalkan dunia. ini baru lah dikatakan panjang umur!

*oh, tapi di sini, bukanlah bermaksud nama disebut2 baru dikatakan pjg umur, tidak, tetapi SUMBANGAN yang telah awk berikan dlm meningkatkan martabat Islam, sumbangan awk pd sesama muslim, itu lah penat yang akan hilang dan kebaikan yang akn kekal berterusan.

2: bersedekah lah semampu awak. bayangkan manusia yang menyumbangkan karpet2 di masjid, pahala akan terus menerus sampai pd dia selagi mana ada manusia yang menggunakannya.

3: anak yang soleh. ye, tanamkan lah azam dari skrg untuk belajar mendidik anak sebaik mungkin dalam membentuk generasi2 Islam yang cemerlang. menjadi hamba Allah y bertaqwa, khalifah y unggul. proses itu bermula dari anda. dari skrg. doa dan amalan2 anak2 yg soleh akan terus meneeeerus smpai pd anda, lagi2 bila mereka menurunkan pula ilmu yang mrk bljr drpd anda kpd ank2 mrk pula. kemudian, anak2 mereka a.k.a cucu anda ajarakan pula pd anak2 mrk a.k.a cicit2 anda, and the process continue! masyaAllah, non stop pahala mengalir! tak mahu kah?

ok dah lebih 30 minit ni.

aaaa stress pula menulis ada time limit ni. aigo~

harus jadikan mati sebagai motivasi. mati harus sentiasa hidup dalam hati.

Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, lalu malaikat akan turun kpd mereka dgn berkata: "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh Syurga yang telah dijanjikan kepada kamu. 
(Al-Fusilat: 30) 
Allahummua ja'alna min hum!
tak ke special Allah tinggikan martabat mereka hingga saat roh nak dicabut, malaikat akan dtg menenangkan..
bagaimana nk jd sebahagian drpd mereka? iman. dan istiqomah.

ye, iman dan istiqomah

fighting!

K CUAK, dh sgt melebihi 30 minit.  NAK HABISKAN TULIS CEPAT (!)
(amboi caps lock terus, nampak kecuakan anda si situ farah nabilah)

wishes ini ditujukan juga kpd Nurfarhana Ramlee a.k.a twin saya,
and Kak Arti
dan semua yang lahir pada 27.12
dan semua yang lahir pada bulan 12
especially Amir Aliff a.k.a adik ngada,
Sarah Izuddin a.k.a from partner-in-crime to partner-to-heaven iAllah,
Wan Nur Farah Ainiah a.k.a Nini, a funny yet caring girl ;)

_______________________________________________________________






dan paling penting sekali,

to all who have wished and make duaa for me, those yang bake cupcakes, buat icing kat dorm semua, buat video, jazakallahulakum! 

moga Allah berkati, moga berada dalam dakapan rahmat Allah selalu. aminn ya Rabb


jom jadikan mati sebagai motivasi. moga mati sentiasa hidup dalam hati ^^,




Monday, December 17, 2012

life is a learning process.

bismillahirrohmanirrohim


*sharing moment*

masa kat cfs dulu, sy kiasu sgt dlm study. sampai kalau nak exam tu, sy tolak tepi almost everything. walhal sempat je lagi nak buat benda2 lain. saya punya cuak nak exam tu sampai, sy set jam untuk bangun semula, sbb nak baca lagi notes yg sy dah pon habis baca n khatam BERKALI2. itu pon still berdebar2 lagi. bila ingat balik, lucu rasa, haha. tapi sy tak pernah menyesal pon, because life is a learning process. zaman cfs mmg zaman turning point sy. rasa nak tebus balik kesilapan zaman dulu tu, sgt mendalam agaknya. Alhamdulillah, dgn pencapaian akademik yg ok, it sorts of gaining your first confidence again.

dan skrg, bila org lain sibuk nak struggle study early minutes, sy pula struggle nak control perasaan cuak and dupdap dupdap everytime nak exam or ada quiz or nak siapkan assignment. and thus, sy blaja utk buat kerja last minute. bila cerita kat one of my lecturer, respond beliau ialah 'that is so not you' haha. tp, blkg tu dia ada selit 'but thats part of learning :)' and yes, i do get e msg. dan dalam proses ni, ada time yg sy bukan lah sengaja mendelaykan study, tp sy mcm, spend time tu dgn buat perkara lain, contoh mcm, build rappot dgn kawan2, pg cuti dgn family, yg basically, kalau masa kat cfs, sy rasa sy dah tolak tepi dah semua ni, but now, sy blaja utk control perasaan tu, and Alhamdulillah, somehow mrkah exam yg Allah beri on par dgn mrkah masa kat cfs, though sy tak study macam kat cfs dulu. and dlm proses ni juga, pernah ada time yang drpd rasa nak control dupdap2 and nervous tu, tiba2 bertukar jadi malas. jadi malas sgt, yg amat. subhanaAllah. rasa sedih sgt masa tu, rasa jatuh sgt2, rasa geeram kat diri sendiri. nak bangkit tu, bukan main payah lagi. ada sesuatu yg Allah nak ajar pada diri. and now, sy tahu sy kena balance. yes, sy kena control perasaan dupdap2 yg terlebih tu, but at the same time, jgn sampai ia membawa kepada malas!

lagi seminggu nak final, lagi seminggu untuk wedding kakyong. nampak tak kat situ? sy tahu Allah nak ajar sy balance masa and indirectly, emosi semua sekali.

sy belajar yang, walau sesibuk mana pun kita, secuak mana pon kt dlm exam ke apa 1)kita kena tunaikan hak Allah dulu, and Allah akan bantu kt selesaikan urusan2 kt yg lain. 2)kita kena juga ada masa utk bantu family, bantu kawan and others. bila kita bantu org lain, Allah akan bantu kita dlm urusan kt yg lain. jgn resah gelisah dlm menggunakan waktu itu untuk membantu org lain, tapi ingatlah ada keberkatan dalam usaha kt membantu orang lain tu. masa tu Allah yg pegang. kalau Allah bagi kita seguni masa pon, tp dlm waktu tu, apa yg kt baca tak masuk sgt kepala, itu lagi rugi. kalau Allah bagi kita secubit masa untuk study, tp dlm secubit waktu tu kt mmg terus dpt apa kt baca, maka itu lah kuasa Allah, di situ lah terdapatnya keberkatan masa. its not the quantity of time, but its the quality of time. dan sesungguhnya, Allah yang pegang masa tu. jadi mohonlah bantuan drpd Allah, dan yakinlah dengan rahmat Allah. ihi, mendoakan shbt2 dan semua pejuang2 Islam, yang bakal menghadapi final, supaya segalanya dipermudahkan dan diberkati. yakinlah yang Allah akan beri yang terbaik! dan tugas kita skrg ialah, berusaha dan memohon yang terbaik ^^, gambatte!


p/s- masa dengan manusia ini sgt perlu. kenapa perlu? sebab, kita hidup dgn manusia kot. and ilmu yg kt dpt tu, adalah untuk apply dalam kehidupan manusia, ilmu yg kt dapat tu, adalah untuk menjadikan kita manusia berguna. jadi, tiada makna kalau kita belajar tinggi2 tapi tak dapat memberi. ilmu nak ke mana kalau tidak diapikasikan dalam kehidupan.

 ilmu dan akhlaq, bergerak seiring. makin tinggi ilmu, makin tinggi lah akhlaq. kalau makin banyak ilmu, tapi akhlaq tak tinggi2, itu bukan ilmu, tapi informasi semata. 

 iman + ilmu + akhlaq = true muslim!



alright, now some memories from Afamosa Malacca. memories are meant to be kept, aren't they? ^^,

my very first time, Alhamdulillah, best sgt! tgn tak lebam pon, risau juga first2  -_-

NINE! nak berlagak sikit uollz. ikiki :p

 ibu. suka senyum cmni, tahu lah comel -_-
spot abah and u will know where we get some chinese looks, hehe





some funny snaps :D









andd, dah lah tu. eheh. assalamualaikum.

oh oh, lastly, let us all, together...



insyaAllah !



Sunday, December 2, 2012

life is a recording.


(1) semalam semasa lampu merah, saya sempat melihat beberapa video dalam phone. suka ada, lega ada, malu ada, rindu ada, kelakar ada. memories are meant to be kept, saya mmg suka merakam gambar dan video sbgi kenangan, utk sy lihat dan tonton bila sy rasa perlu. dan sy masih tahu, life won't last forever. ye saya masih sedar hakikat itu. sbb itu, smlm, smasa melihat video2 itu, sy teringat kata2 Dr. Israr Ahmad Khan, lecturer FAVOURITE(!) (siapa nak ambil Sciences of Quran next year, tlg lah ambil dgn dia. k iklan jap). beliau kata "life is a recording". betullah tu, setiap yang kita buat, semuanya dirakam. bygkan sendiri you are setting a camera infront of you, all things you do will be recorded, not even a single act left out. the film is rolling, recording. mcm tu lah hidup ni, semuanya sdg dirakam. yg hebatnya, bukan luaran je dirakam. tp segala dalaman, yg di dalam hati, di benak fikiran, itu pon dirakam. cuba lah lihat balik video yg anda ada di dalamnya, apa yg anda rasa tika itu? bygkan nnti, di akhirat, semuanya melihat. saat menonton itu: penentu perasaan anda, lega kah, menyesal kah.

astaghfirullahalazim..

the film is rolling. life is a recording. 


(2) hey, so soon by Maher Zain is playing.

PLS CLICK PLAY BEFORE YOU CONTINUE READING BEAUTIFUL PEOPLE. thank you ^^,




sy baru bluetooth lagu ni tadi. sarah yg ingatkan masa dating kitorang hari tu, hm, dating selepas hampir 2 tahun rasa kehilangan dia. tp sy tahu, Allah sbnrnya tgh bagi ruang kat diri masing2.

dan wktu ni, sy tgh teringat ayah Sarah. kisah silam antara sy dan sarah dahulu tiba2 segar di ingatan. bagaimana nakalnya kami dahulu. dan bagaimana gigihnya ibu bapa kami dalam proses mendidik kami supaya jadi baik sikit. ehe he. ummi dan baba Sarah, sy tak tahu knp, tp sy rasa syg kat mrk. syg dia yg, tak sama mcm rasa syg kat parents kwn2 yg lain. mungkin sbb sejarah kami dahulu. haha, mana taknya, wktu zaman tu sy pernah je dimarahi baba Sarah. dan bbrapa insiden lain yg menakutkan. mmg patut terima pon. haha.

skrg rasa mcm, terima kasih, dan minta maaf uncle.

smasa mendapat berita ttg kematian baba Sarah, sy terkejut sgt. saya terkesan, saya terkilan betul.

oh dunia, kau hanya sementara. tapi kau sangat penting, sbb kau jambatan kami ke akhirat sana.
engkau juga sgt penting. sbb engkau adalah tanah yang sgt subur untuk bercucuk tanam. dan dari engkau, cucuk tanam ini istimewa, kerana hasilnya, akan kita kutip di sana...

Uncle Ahmad Izuddin, sy mendoakan yang terbaik untuk pakcik di sana. insyaAllah saya dan Sarah akan berusaha untuk jadi lebih baik dari masa ke semasa. semoga segala doa dan kebaikan yg Sarah lakukan akan sampai juga pd uncle. terima kasih atas kesabaran uncle dalam mendidik Sarah, and indirectly, saya. dulu sy masih mentah, saya tak mengerti ttg ini semua. Alhamdulillah, kini Allah beri petunjuk dan kefahaman ttg hakikat dunia, sy harap doa sy akan dpt membantu uncle. semoga kehidupan uncle di sana lebih baik dari kehidupan di dunia ini. aminn ya Rabb.

mendoakan arwah atok dan opah juga..

world is a place of leaving,
(Yasmin Mogahed)


AND THAT TO YOUR LORD, IS THE FINAL GOAL (QURAN, 53:42)







Monday, November 26, 2012

big heart

"choose being kind over being right. you'll be right all the time"


"yah, yah kena have a BIIIGGGG heart"

"we should focus more on our responsibilities. not merely on our rights. imagine, if every single person focus on their responsibilities, do we still have a lot of ppl fighting for their rights?"

walau diri yg lemah, rasa terhina, tercalit luka, terkesan parut yg x mungkin akn hilang, maruah yg seakan berderai, dia tahu yg dia tidak patut menangkan egonya, tidak patut menangkan nafsunya. dia patut, have a BIIGGG heart.

biarlah dia kalah dengan manusia, agar dia menang dgn Allah.


Allah, sakit sangat..

tp ya Allah, terimalah..



Wednesday, November 21, 2012

dlm bersahabat ni, kita bagi je..

pesan seorang kakak kepada adiknya. yang kemudian disampaikan adiknya pada saya.

"kkk kt ckp kan frh, dlm bersahabat ni, kita bagi je. jgn harapkan balasan drpd manusia. kita just, bagi je.."

betul lah tu. ada masanya yang kt rasa mcm, bila kita pula nak dapat? kenapa asyik kt je yg bagi?

tapi itulah dia manusia.. abstrak. kompleks.

telan lah ego itu, telan lah rasa mahu 'menang' mu.

harapkan balasan dari Dia, dan hanya Dia

walau hati sakit, renyuk, terluka...

engkau tahu wahai hati, balasan dari Dia tentu dan pastinya lebih baik dan berbaloi

kita usaha je buat yang terbaik, semampu kita, dalam menjaga hubungan ini, lillahita'ala..


p/s- ada hikmah dalam semua ini. pasti!



Tuesday, November 13, 2012

apa yang paling awk ingat pasal saya? haaa



beberapa hari yang lalu, date dgn Aizat Ar, terserempak dgn seorang makcik di kfc. duduk berdekatan dgn meja kami.

"abg, rasa mcm familiar gilaaa dgn makcik tu"

"tu ah, tadi dia pndg abg, pstu dia senyum, abg pon senyum lah balik"

"ya Allah, jap, tak boleh nk smbung cerita lg. seriouslyyyyy, sgt familiar! yah tak ingat kat mana, tp apa yg yah terbayang ialah diri dia yang sgt penyayang, her motherly approach, kelembutan dia, ishhh kat mana ehh?! geramnyaaa~"

"hmm tu ah, abg pon rasa mcm familiar.."

"boleh tak kalau yah nak tegur je dia lps ni. sbb seriusly, sgt familiar dgn muka and dpt rasa yg dia someone yg sgt lmbut dn yah suka"

"hahaa! nk ckp mendee?"

tiba2, makcik tu dgn anak dia bangun. masyaAllah, instead of lalu jalan lain, mkcik tu lalu jalan sebelah meja kami. saya pon apa lagi...

"makcik2" sambil pgg tgn mkcik

"minta maaf lah, tp sy familiar sgt dgn muka mkcik. blh tahu, makcik kerja kat mana eh?"

"hmm, awk student uitm ke?"

"tak, sy student uia. tp sy dulu sekolah taman melawati."

"haaaaa. mk cik lah ni yang.. kedai jual nasi goreng semua tu dulu"

"ohhhh. ingat2! abg, ni makcik anjung* lah!" :'D :'D

*anjung: nama tempat mkn yg budak2 mwt suka pg masa zmn kami.

masyaAllah, kagum bagaimana akhlaq dan sifat mak cik ni boleh tersemat dlm fikiran sy. bahkan, itu lah perkara yang kuat yg buat sy teringat pd dia! sampaikan tak kisah ambil risiko malu kalau salah org bila tegur tu. hhu, masyaAllah :')

hmm, rasa best sgt nk share. sbb terfikir, bagaimana lah pula, org lain ingat akn diri kita ye? what is the first thing tht prompt out to others mind when our name is being mentioned? adkh raut wajah kt, atau perilaku kt, atau penampilan kt, atau akhlak kt, atau apa yg kt kongsi, atau apa?

hmm, renung2kan dan selamat memperbaiki diri!

*this reminder is more to myself than anybody else, tp kalau dgn berkongsi, org lain dpt manfaat, Alhamdulillah, all praise be to Him :)*


Thursday, August 30, 2012

the Only One who knows the humans best.


bismillahirrahmanirrohim

Alhamdulillah, pagi tadi ke kelas tafseer Quran, selepas seminggu raya from any classes, rasa mcm, ho yeah! nikmatnya dpt ke kelas lagi, Alhamdulillah ya Allah, Allah bagi lg peluang ni, sweetnya, mcm tau2 je hamba Dia ni sgt memerlukan dr Dia yg diperlukan :')  moga Allah beri lagi opportunity2 mcm ini di kampus Gombak.

so anyway, before tidur, nak share satu benda simple je yg dpt from class tadi.

saat kita belajar Quran, perasan tak perbezaan cara Allah bila nak suruh buat something and tinggalkan something? tak? kalau tak meh saya nak share apa yg sy dpt from Ustaz Muein tadi.

bila Allah nak arahkan kita buat sesuatu, Allah selalu ckp yg buat lah semampu mu.
-contohnya zakat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam keluar kan zakat, tapi EXCEPTION diberi pada org yg tak mampu.
-contohnya solat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam solat sesuai dgn cara yg nabi ajar, dgn rukun seperti berdiri etc, tapi EXCEPTION diberikan pada org yg sakit, tak mampu berdiri contohnya dan hanya boleh berbaring, so solat lah walaupun berbaring.

tapi bila Allah nak larang kita buat sesuatu, Allah tak ckp yg tinggalkan lah semampu mu. instead, Allah suruh tinggal terus.
-contohnya arak. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
 'jgn lah minum Arak, tapi kalau tak mampu, takpelah, tinggalkan arak tu semampu diri'
-contohnya rasuah. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
'jgn lah makan rasuah, tapi kalau tak mampu, takpelah, ada keringanan' takde kan?

SEBAB, Allah tahu yg apa yg Allah larang tu manusia memang MAMPU nak tinggalkan.
oleh itu, makin bertambah sebab utk kt tidak berdolak-dalih in practising Islam. Islam itu sememangnya mudah. jgn biarkan diri diperdaya syaitan, tidak mahu mengamalkan Islam krn 'kelihatan' susah. payah nak commited. sedangkan Allah tahu kekuatan dan kelemahan ciptaanNya.

instead, berbahagialah dgn Islam. The only religion that is complete and understanding. bersyukurlah, yg dengan rahmat Allah, Allah beri nikmat pada kita to be in this true path. without His Mercy, i can't imagine how suffering we are, drowning.

*ok terganggu dgn suara pelakon tv yg tgh nangis2 tu -_-*

tu je, nak tido. yg baik dari Allah, yg buruk dari saya.

assalamualaikum!





the Only One who knows the humans best.

bismillahirrahmanirrohim

Alhamdulillah, pagi tadi ke kelas tafseer Quran, selepas seminggu raya from any classes, rasa mcm, ho yeah! nikmatnya dpt ke kelas lagi, Alhamdulillah ya Allah, Allah bagi lg peluang ni, sweetnya, mcm tau2 je hamba Dia ni sgt memerlukan dr Dia yg diperlukan :')  moga Allah beri lagi opportunity2 mcm ini di kampus Gombak.

so anyway, before tidur, nak share satu benda simple je yg dpt from class tadi. 

saat kita belajar Quran, perasan tak perbezaan cara Allah bila nak suruh buat something and tinggalkan something? tak? kalau tak meh saya nak share apa yg sy dpt from Ustaz Muein tadi.

bila Allah nak arahkan kita buat sesuatu, Allah selalu ckp yg buat lah semampu mu. 
-contohnya zakat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam keluar kan zakat, tapi EXCEPTION diberi pada org yg tak mampu. 
-contohnya solat. memang Allah WAJIBKAN umat Islam solat sesuai dgn cara yg nabi ajar, dgn rukun seperti berdiri etc, tapi EXCEPTION diberikan pada org yg sakit, tak mampu berdiri contohnya dan hanya boleh berbaring, so solat lah walaupun berbaring. 


tapi bila Allah nak larang kita buat sesuatu, Allah tak ckp yg tinggalkan lah semampu mu. instead, Allah suruh tinggal terus.
-contohnya arak. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
 'jgn lah minum Arak, tapi kalau tak mampu, takpelah, tinggalkan arak tu semampu diri'
-contohnya rasuah. pernah ke kt dgr org nasihatkan org lain cmni
'jgn lah makan rasuah, tapi kalau tak mampu, takpelah, ada keringanan' 
takde kan?

SEBAB, Allah tahu yg apa yg Allah larang tu manusia memang MAMPU nak tinggalkan.
oleh itu, makin bertambah sebab utk kt tidak berdolak-dalih in practising Islam. Islam itu sememangnya mudah. jgn biarkan diri diperdaya syaitan, tidak mahu mengamalkan Islam krn 'kelihatan' susah. payah nak commited. sedangkan Allah tahu kekuatan dan kelemahan ciptaanNya.

instead, berbahagialah dgn Islam. The only religion that is complete and understanding. bersyukurlah, yg dengan rahmat Allah, Allah beri nikmat pada kita to be in this true path. without His Mercy, i can't imagine how suffering we are, drowning.

*ok terganggu dgn suara pelakon tv yg tgh nangis2 tu -_-*

tu je, nak tido. yg baik dari Allah, yg buruk dari saya.

assalamualaikum!





Sunday, August 26, 2012

-

sometimes we just want everything to be perfect, sometimes we just want our life to always be in our control, sometimes we want things to be as what we've planned it to be, but at the end of the day, nothing is in our absolute control, INCLUDING OUR OWN LIFE. its human to feel sad, its human roll e tears. but the question now is, until when? until when we want to feel dissapointed over and over ag
ain when what we've planned and wanted, failed to happened? at this particular moment, do realize that Allah is teaching us to let go of the things that we can't control. Allah is teaching us the kalimah of 'la hawla wa la quwwata illa billah'. because verily, there is no strength nor power except from Allah. and indeed, its Allah, and only Allah who knows whats best for us.








Thursday, August 23, 2012

Saturday, August 4, 2012



HOW DO YOU APPRECIATE HAPPINESS, WHEN YOU'VE NEVER GONE THROUGH SADNESS?
HOW DO YOU UNDERSTAND EASE, WHEN YOU'VE NEVER FEEL HARDSHIPS?
HOW DO YOU KNOW FREEDOM, WHEN YOU'VE NEVER SEEN CREATION'S ENSLAVEMENT?

HOW DO YOU HAVE SOLUTIONS, WHEN YOU DON'T HAVE PROBLEMS. 


Do the people think that they will be left to say, "We believe" and they will not be tried? 
 (Quran, 29:2)
But We have certainly tried those before them, and Allah will surely make evident those who are truthful, and He will surely make evident the liars.
(Quran, 29:3)

to be continue. :b









Friday, August 3, 2012

aku rasa bagai penyair (konon) malam ini. mahu berpuisi saja dr tadi.

a glass without water is still a glass. yes. its empty. but it still has space to be filled in, isn't it? 
it doesn't perform its function, currently. but it still CAN perform its function as a glass, or else it won't be called a glass, isn't it?now you don't know how to pour the water in? now you start to be concern about that single glass you are having. now you start wondering, why do you need that glass? my advise- seek the glass' inventor. from there you will have to learn every single things about e glass. you may want to know:
1- how to keep the glass clean?
2- what temperature of water that is suitable for the glass?
3- how long can the glass keep the water at its suitable condition?
4- how, to not make it break?
only by asking, searching, you can get the answer. only by asking & searching from the right person, you can get the right answer.

the glass, is the heart. do you know who is the heart's inventor? if you do, then you know what to do.



Sunday, July 22, 2012

engkau punca derita aku rasa, engkau punca bahagia aku rasa. malah lebih dari itu


bismillahirrohmanirrohim

"Innahuhuwattawwaburrahim" -sesungguhnya, Allah itu MAHA penerima taubat dan MAHA penyayang (2:37)

antara salah satu ayat yg dibaca dlm solat terawih sbntar tadi.


Kisah diri

Kebiasaannya imam akan mula baca ayat Quran dari juz 1. sy ini baru shj merangkak2 belajar tadabbur, dan Alhamdulillah, stkt ini baru di juz 1, jd sy memang menanti2 solat terawih berjemaah di awl ramadhan ini.

masyaAllah, buat pertama kali dlm hidup sy, air mata bertitisan TIKA mendengarkan bacaan kedua dlm solat slps Fatihah. mendengarkan ayat yg sy tulis sbntar tadi. krn ia sgt berkait rapat dgn sejarah hidup sy.

Allah maha penerima taubat DAN maha penyayang.

dlm ayat ini, Allah revealed that He is All-Merciful, that no matter how bad or how big your sinS ARE, e door of forgiveness and repent are NEVER closed. and after Allah sebut yg Dia terima taubat hamba2Nya, Allah sebut yg, He is All-Loving.
! you imagine, kalau someone dah buat dosa dgn u, dah buat naya duka lara semua pd u, and one fine day, dia minta maaf. mungkin u boleh maafkan, but can u forget? can u LOVE him/her back after that? kita kan dah terbiasa dengan peribahasa 'I MAY FORGIVE, BUT I'LL NEVER FORGET'

tapi lihat lah Tuhan kita, YANG cipta kita, YANG mmg berhak tak maafkan kita bila kita buat dosa pd Dia, lihat lah Dia. sanggup lagi maafkan, malah sayang pula pd hambaNya itu. masyaAllah...
kalau manusia pd manusia, yg sama2 hamba, rasanya mampu tak sampai tahap ini utk memaafkan orang lain?

masyaAllah, i just can't stop be amazed with this. bcs it really, really related to me. krn sy pernah merasa begini pd seorang hamba Tuhan sehingga menjejaskan kehidupan sy, hampir keseluruhannya. tp sy bersyukur, krn, 'kerana dialah', sy boleh menangis mendengarkan bacaan ini, dan merasai kasih syg Tuhan sy yg tiada tolak bandingannya.

tika ayat ini dibaca dlm solat, dan tika Allah berikan sy nikmat utk faham ayt ini, tiada ucapan dan gambaran bagaimana bahagia, tersentuh, gembira sgt sgt sgtnya sy tika ini.

berkongsilah nikmat Allah yg diberikan padamu..
inilah antara nikmat yg besar dlm hidup sy, memahami ayat Quran, mendengarkannya tika solat, menjadikan solat sy lebih bermakna dr yg sebelum2nya.

JOM KAWAN2 YG DISAYANGI KRN ALLAH! mari kt usaha utk belajar memahami ayat2 Quran, instead of nak cpt khatam. krn tujuan utama Quran diturunkan adlh utk DIIKUTI. dan bagaimana mahu diikuti, jika tidak difahami bukan? jgn risau, mula lah dgn sedikit, krn sikit2, lama2 jd bukit.

wallahua'lam. moga post ini bermanfaat bg anda, walau ambil masa utk habis baca. ^^

dalam pada ini, sy juga ingin menyelit sedikit 'tadabbur' kehidupan, kata2 sy dari hasil fikir, dlm kehidupan.

aku senang melihat dia kini. aku bersyukur dengan 'musibah' yg berlaku pd Nya. terus terang, musibah itu sebenarnya guru dia. terus terang, ini berkaitan cinta manusia. aku fikir, saat musibah itu berlaku, aku tahu sgt perit rasa pedih itu pada dia. kalau aku yg melihat ini 'terasa' juga sedihnya, apa lagi si dia yg menanggungnya. tp kini lihat lah, dia lebih bahagia drpd dia yg dulu. dia kini lebih fhm siapa Tuhannya. dia kini lebih memahami erti cinta yg setelusnya. kalau musibah itu tidak berlaku, waktu ini dia bukan di kelas ilmu, tapi berbuka puasa bersama 'kekasih hati'nya. waktu ini dia bukan membantu adik2, ibu ayahnya, tetapi sibuk membantu, berbelanja dgn 'kekasih hati'nya. kekasih hatinya yg telah merenyukkan hatinya. tapi itu, kisah dahulu. kisah dahulu yg telah mencetuskan kisahnya yang terkini. maka, bersyukurlah. krn Tuhan masih syg pd nya. Tuhan tidak biarkan dia terus ditipu begitu, walau byk dosa yg telah dia lakukan. kini masa utk buktikan pd Tuhan, yg anda benar2 bersyukur, krn telah diselamatkan, dr tipu daya dunia yg selamanya meragut jiwa. katakanlah, Alhamdulillah..

^^,



Monday, July 16, 2012

engkau, aku, kita, semuanya, hanyalah hamba..

bismillahirrohmanirrohim

assalamualaikum! dan hai :)

hr ini sy ingin guna bhs pasar yg jual rojak shj. 

sblm tu, ada 1 amaran. sbnrnya wht i'm about to tell yah is smthing yg happened weekSS before, yg sbnrnya sy nak tulis weekSS before, yg perasaannya dh agak basi weekSS before. so kalau at e end tak fhm cerita ni, sila sebut astaghfirullah byk2 supaya dpt tambah pahala sabar drpd memaki hamun sy, (see, anda sdg dlm proses menambah pahala ni :D) dan sila lah gerakkan tgn anda dgn pantas ke butang pangkah yg terdapat di bar sebelah kanan di atas. harap maklum. 

*p/s- tapi sy pasti, pengajarannya takkan pernah basi ;)

so basically, i went to the Being Me Muslimah Empowered which i believe many of us are well-aware of it. that program was being held from morning until nearly midnight. around 4pm mcm tu, my head started to masuk angin tau. bcs a day before, gulai rebung dekat kampung tlh mengorat sy dgn bau dan kelazatan beliau, semacam tahu yg dah berzaman sy tak makan rebung. lalu sy kalah dgn godaan beliau dan telah menjamah beliau dgn sebanyak2nya. subhanaAllah, tak sangka pula ptg itu kepala sy masuk angin sgt sgt sgt. 

pernah dgr golongan manusia yg selalu 'burp' sebab byk angin tu tak? selalunya, golongan2 ini umurnya sudah senja. kalau mrk jumpa sy waktu itu, mrk akn ckp, welcome to the club. 

dan ptg itu, sy terpaksa keluar drpd talk tu for a rest. so i stayed in e prayer hall, and started to give my head some massages.

few minutes after, still the angin liat doesn't really came out. masa tu down sikit lah, (mcm bykje sbnrnya -_-)
sebab few minutes before, something personal happened, yg buat diri down,
and now tak dapat dgr talk tu, lagi macam down,
umpama, tak sempat bernafas, direndam air lagi. 

so i rang a tone to my friend who was listening to e talk, to send my food at e door. i thought that would help sbb tadi lunch tak sempat hbskan food. and so she said ok.

and when i arrived in front of e door, she wasn't there. that time, dgn mood tu, yg mmg sgt down tu, rasa malas sgt nak masuk sbb PIC yg bertugas dkt door tu akn check ticket NI dkt wrist evryone yg nak masuk.


and i waited, but my friend tak muncul2 lagi. so i pon, masuk jelah.

SO HERE IS THE MAIN STORY


while i was pushing e door, suddenly i heard a voice from my back.

'sis..'

dan dgn serta merta sy yang bijaksana membalas

'ya yaaa i have the ticket...' WITH A VERY LOUSY VOICE AND WITHOUT TURNING AROUND EVEN A SLIGHTEST TO THAT PERSON. (i thought she was the person yg in charge jaga2 tiket ni)

and bam! ambik kau rasa mcm batu jatuh kat kepala. rude gila oi. so i immediately turned my head around mcm nak counter back lah..

dan dgn serta mertanya sister tersebut memandang sy sinis sambil berkata.

'ya i know. i just wanna go in.'  

and 

'oh (with a very guilty tone) im so sorry. i was....'

belum sempat sy habiskan kata2 sy, sister tersebut terus walk into e hall. (as wht she was trying to do) 

and.. honestly, sy langsung tak marah kat sister tu. instead, i was reallly mad at myself. really. really. 
really.
mad.

to the point yg sy terus meluru ke tempat duduk sy dan buka saluran empangan air. 

people say i was being oversensitive ke apa, i appreciate them and take that as an advice. 
saya tak menangis sebab sy kena marah, atau precisely, disindir? 
but i burst out bcs i just FAILED to show a good akhlaq of a muslimah. 
dah la in the middle of a place that was empowering you to become a good exemplary muslimah kot.
and mungkin ditambah dgn mood sy juga masa tu kan. 
rasa macam, fail.fail.fail.fail.


AND,
WHAT I REALLY WANNA SHARE IS,
WHAT I REALLY LEARNT FROM THE INCIDENT. 


knp Allah dtgkan perangai manusia tersebut dlm waktu tersebut?

lalu sy membayangkan yg, sy adalah sister tersebut yg nak masuk tu. dan org lain buat perangai mcm tu pd saya. say dia reply dgn baik, for example, 'oh okay then, i just wanna go in, and um, ARE U OKAY SIS?'

might as well sy terus buka paip saluran empangan air tu kat dia, lps tu tiba2 baik dgn dia ke apa kan, terus dia jd wasilah Tuhan sebagai penawar lara sy. 

dan sy fikir, kalau aku sbnrnya yg ada dlm position sister tadi tu, kalau perkara ni tak berlaku, there is a VERY big possibility yg aku akan respond as same as her. bcs u know, everyone has their own ego kan. 

kalau aku tak lalui benda ni, boleh kata confirm je aku respond camtu juga.

subhanaAllah, kdg2, Allah mengajar kita, dalam cara yg kita tak sangka2. 

kan? ^^,

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
sy nak berkongsi bhw, waktu itu, sy rasakan yg Allah sedang mengajar sy erti sbnr dlm menyedari hakikat diri, yg hanya, HAMBA kpd tuhan. sebab, jika sy jadi sister tersebut, dan melenting masa tu, the biggest factor is the ego. mungkin sy ada rasa mcm, perlu ke kau ckp cmtu? kau fikir kau sape? or, he'eleh rude gila minah ni, mmg tak lah wa nk ckp baik2 sama lu. kan?

padahal saya tak tahu apa sbnrnya yg dia tgh lalui masa tu. 

dan jika saya ikut je ego sy, CONFIRM sy pon melenting juga. 
tapi jika saya ingat, yg sy ini hanyalah hamba kpd Tuhan, sy akn rasa yg sy takde hak utk sesedap rasa melenting mcm tu. siapa sy utk fikir, yg sy ada maruah, maruah sy lagi tinggi drpd bercakap baik2 dgn org yg rude macam awk ni. sedangkan sy, hakikatnya, hanyalah HAMBA.  

hanyalah hamba..


*pengalaman ini mungkin nampak kecil di mata anda, tapi bagi saya, besar maknanya. katakan pada saya, berapa ramai orang yg KUAT benar mengawal amarah dan ego yg kelihatan kecil ini? ^^,


oh, tentang ego..
kalahkan lah dia dgn mengenangkan kedudukan engkau yg sebenarnya,
kedudukan engkau yg sebenarnya,
yg hanyalah hamba.. 

TAK SENANG OK NAK SENTIASA MENYEDARI HAKIKAT TERSEBUT. bare that in mind (!!)


TAMAT. 
sila istighfar dari 3, 2, 1, sekarang!


KENAPA AKU SEAKAN MALAS UNTUK MENAIP. 
KENAPA JARIKU SEAKAN LEMBAB UNTUK MENARI2 DI ATAS KEYBOARD INI. 
KENAPA AKALKU TIDAK MENYUSUN AYAT SEPERTI SELALU
KENAPA PERASAANKU TIDAK BERKOBAR2 UTK MENULIS SPT DAHULU.




AKU RASA, AKU TAHU.


KERANA CORAK PEMBACAANKU, SEMAKIN BERALIH ARAH?

Thursday, June 28, 2012

apa hikmah Allah sorokkan hikmah? tiba2 terlintas soalan ini sebentar tadi. ye, terlintas. tapi hati tak pernah goyah meyakini yg semuaaaaaaa semua yg berlaku ini ada hikmahnya, WALAU kdg kala mata kasar kita tak nmpk hikmah itu, atau mungkin, mata hati tak dpt merasai hikmah itu. jadi, apa hikmah Allah sorokkan hikmah? wallahua'lam, tapi yg pasti, Allah sorokkan hikmah, atau kt tak jmpa hikmah stlh puas mencari, PASTI ADA HIKMAHNYA! teehee ^^,

......................

few minutes after i posted this, tiba2 terbaca ni .


perhaps, this is the answer? ^^,

Monday, June 18, 2012

perasaan ini kerap membelenggu diri. kerap mejatuhkan diri. puas mengadu, hanya Kau yg memahami ya Allah. bantu aku mencari jalan keluar teka teki ini. 


aku insan lemah.

Saturday, June 16, 2012

nak jadi tikus membaiki labu?

melihat adik arwah atok, teringat arwah atok, atok dan opah. teringat juga kata2 ustazah Safiyyah dlm kelas semalam tentang salah satu fasa hidup manusia secara umumnya berdasarkan sebuah kajian psikologi Islam.
umur 50-59 tahun,  dan ke atas, umumnya itulah masa menurun seorang manusia, kudrat dan kekuatannya makin berkurang, penyakit mula berkata 'hai, bila saya boleh dtg?'

teringat juga dulu, ibu selalu cakap, bila emak ayah kita sakit, di samping hikmah pada mereka, hikmahnya juga adlh pd anak2. Allah nak bagi pahala kat anak2 ni sebenarnya. manakan tidak, kala kudrat sudah berkurang, pertolongan diperlukan bertambah. menjadi tggjwb anak2 lah untuk menguruskan ibu bapanya yang sakit itu. syukur lihat anak2 yang masih sedar tanggungjawab mereka. yg ada anak tapi tak bertanggungjawab lain cerita, jawablah dgn Allah nanti. tapi bagaimana kalau psgn yg tiada anak ye?

tiba2 teringat pula, LGBT. ya, LGBT yg tidak sudah2 dengan 'perjuangannya'. kasihan ada, geram lagi ada. baiklah, jika tidak mahu melihat dari sudut agama sekalipun, lihat saja lah dari realiti dunia. jika ia dibenarkan, ia berleluasa, mula2 satu dua kahwin sejenis, lama2 satu dua bukit pon tak tertanggung banyaknya yg kahwin sejenis. mula2 satu dua pasangan ambil anak angkat (yelah mana mungkin dapat zuriat sendiri), lama2 satu dua bukit pon tak tertanggung banyaknya yg ambil ank angkat. dan lama2, anak angkat berkurangan, yg kahwin sejenis bertambahan. macam mana nak dapat zuriat? siapa yang nak jaga bila dah tua? fikirlah, anda takkan terlepas dari hukum dunia, atau spesifiknya, sunnatullah!

Allah yg cipta kita, Allah tahulah..
umpama orang yg mencipta kereta, tahulah dia kekuatan kelemahan kereta itu.. sebab itu dia sediakan manual guides. untuk bagi panduan kepada penggunanya. supaya TAK ROSAK kereta itu, dan tak me'rosak'kan mood, atau sumber kewangan atau segala masalah yg akn dihadapi oleh pengguna itu sendiri.

kasihanilah diri sendiri..

Wednesday, June 13, 2012

cinta tak buta, tapi manusia yg buta cinta.





muhasabah diri tatkala hati masih berdiri, jangan tunggu ia patah bengkok, baru hendak diketuk. 


kala air berderai turun dari shower membahasi diri, perbualan tadi diingati kembali, perkataan tadi diteliti kembali, dan cebisan ini terdetik di hati. 


oh diri, percayalah, walau bagaimana machonya lagak dia, 'sweet'nya bahasa dia, 'comel'nya style dia, itu bukan pengukur kebahagiaan. 
macho itu boleh hilang. sweet itu boleh hilang, comel itu boleh hilang.
malahan, macho itu boleh jadi punca kesengsaraan, sweet itu boleh jadi punca keretakan. comel itu boleh jadi punca kekecewaan. 


oh diri, percayalah, tiada kebahagiaan hakiki selain tapaknya kerana Ilahi. 


jgn percaya tv
jgn percaya drama
jgn percaya 'lakonan'

ia mengusutkan jiwa, ia menimbulkan bibit2 nafsu, ia mengubah pandangan terhadap sesuatu.


PERTAMA

-bila cinta dia sebab nampak macho, hilanglah cinta itu bila machonya hilang.
-bila cinta dia sebab kata2nya yang sweet, hilanglah cinta itu bila kata2 itu hilang.
-bila cinta dia sebab Allah, mana mungkin cinta itu hilang bila Allah tak pernah hilang.

mcm mana nak cinta dia sebab Allah? tell me how? mudah saja :)
cintailah dia bila dia seorang yang mengikut perintah Allah dan Rasul, bila dia meninggalkan dan menjauhi larangan Allah dan Rasul. 


bukan calang2 usaha itu oiii.

"yelah, saya nampak ada ciri2 itu pada dia. cara & layanan dia pada saya nampak dia ikhlas dgn saya"

iye? awk yakin?

oh diri, mana mungkin dia yang menunjukkan betapa 'baik'nya diri dia depan kita, betapa specialnya kita di mata dia, betapa hanya dengan kita sahajalah dia bertanya khabar dan ambil berat, betapa sweetnya kata2 dia, betapa berwibawanya dia dalam memberikan ucapan, mana mungkin dia itu yang kita percaya. bila mana larangan Allah tidak ditinggalkan, walau HANYA dgn diri kita yg 'special' ni saja.

Allah kata..
"...Laa Taqrobuzzinaa..."  atau
"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)." 
 Quran, Al-Isra' : 32
Allah tak cakap, jangan berzina, instead Allah cakap, jangan hampiri zina. dengan cara dia yang boleh menghampiri jalan2 zina itu, walau bagaimana 'ikhlas' nya cara dia pada kita, percayalah, dia sedang mencintai kita, bukan kerana Allah. dan kita sedang mencintai dia, bukan kerana Allah.

sebab kalau kita cintakan dia krn Allah, buktikan pd Allah! bukan pd hambaNya.

KEDUA

perkara yang sering dilupai, kasihanilah diri sendiri. sebab,

-bila dia cinta kita sebab kulit kita cantik, kasihanilah diri tatkala lenyapnya cinta itu bila 'jerawat muncul'
-bila dia cinta kita sebab kepetahan kita berkata2, kasihanilah diri tatkala lenyapnya cinta itu bila diri ditimpa musibah menjadi bisu atau lumpuh
-bila dia cinta kita sebab penampilan kita menarik, kasihanilah diri tatkala lenyapnya cinta itu bila tiada kemampuan untuk bergaya lagi
-bila dia cinta kita semata2 sebab 'kita', kasihanilah diri kerana kita manusia, manusia berubah bila2 masa sahaja.

dan bila dia cinta kita sebab Allah, berbahagialah diri tatkala kekalnya cinta itu, besertakan kekalnya sebab cinta itu, iaitu Yang Mencipta Cinta, tiada lain tiada bukan, kekasih agung kita Allah S.W.T.

haaa, nampak tak, indahnya Islam! sweetnya Allah! bijaksananya Allah!
subhanAllah!
dengan ini, semua orang boleh berbahagia! ^^,
kesatkan air mata mu. sesungguhnya Islam datang, dan mencabut segala rantai2 yang membelenggu jiwamu, dek terpengaruh dengan gambaran keduniaan.

yg rasa diri kurang menarik, Allah tidak lihat semua itu!
yg rasa diri tidak 'reti' bergaya2, Allah tidak lihat semua itu!
yg rasa diri tidak hebat berkata2, Allah tidak lihat semua itu!
yg rasa diri tidak kreatif & berseni, Allah tidak lihat semua itu!

yg Allah lihat, hatimu.. ikhlaskah? bertakwakah?

dan dengan ini,

bukankah kita terlepas dari menjadi, 'hamba dunia'?


p/s-sekadar muhasabah diri, dan perkongsian yg termampu diri.
Pemilik Cintaku Slps Allah & Rasul, Cinta High Class & Cintaku Kerana Agamamu, krgn Fatimah Syarha & Dr. Farhan Hadi. -dua buku yang banyak membantu diri, mengenali hakikat cinta yang sebenarnya. 
ya, cinta tak buta. tapi manusia yang buta cinta. 
ya, aku makin yakin kini.
yakin pada Ilahi.


hidup ini teka-teki, atau aku yang berteka-teki?

apapun ia, aku takkan mengalah menyelesaikannya! 
insyaAllah..

Tuesday, June 12, 2012

anda kata anda ikut sistem dunia? iye?


‎(Quran,44:29)
 "Maka langit dan bumi tidak menangisi mereka (Firaun dan pengikutnya), dan mereka pun tidak diberi penangguhan waktu." 
#tahukah anda bhw amalan kita naik ke langit 2 kali seminggu? iaitu pada hari isnin dan khamis. dan dengan ini bermaksud, langit tahu amalan2 yg naik itu, sbb itu, bila org yg beramal saleh, langit sedih kerana kehilangan amalan orang2 spt ini. tetapi langit tak sedih langsung dgn kehilangan Firaun dan pengikutnya malah gembira dan seakan2 'bertepuk tangan'.

huhu, rasa sayang kat langit tiba2. rasa 'bersalah' pada langit pon ada tiba2.

alangkan langit pon sayang pd org yg sayang Allah, degilnya kita tak mahu ikut sistem dunia sdgkan SATU ALAM SUJUD PADA ALLAH SWT. anda, bagaimana?


Monday, June 11, 2012

menulis, tanpa ink.

malam ini, aku bersendirian di bilik. ya, aku perlu bersendiri. 

sebab aku nak buat apa yg aku selalu fikirkan atau lebih terperinci, bermonolog sendiri selama ini: tika basuh pinggan, tika tangan di stereng dan kaki di padel minyak, sesekali melompat ke padel brek, tika habis membaca, tika habis menonton.

ianya ialah?

yang sdg ku lakukan skrg ini.

ya.

'menulis'.

tanpa ink.

geram rasanya bila rasa tu dtg, tp masa tu pergi. ini pon, masa sudah hampir time.

aku fikirkan, atau lebih tepat, aku agak, di rumah akan ada belambak kelapangan masa. eheh. tekaanku meleset. rupanya byk lagi komitmen aku di sini. lagi pula, tiada jadual yang tepat. memang lagi payah. dgn beribu kekuatan yang diperlukan untuk mendisiplinkan diri dgn masa, akibat tiada 'jawatan' tetap, maka tiada 'jadual' tetap.

buat masa ini, komitmen sebagai anak. sebagai sahabat. sebagai Muslim. sebagai adik. sebagai kakak (oh, 2 minggu yg ku rindui). sebagai 'drebar'. sebagai khalifah. sebagai hamba Tuhan.

ini sahaja sudah kdg kala buat aku tidak cukup tgn, kdg kala tak cukup masa utk buat semua yg ku mahu dan harapkan, dan kdg kala aku sendiri yg men-tidak cukupkan masa yg memang tak cukup2.

bukan niat mahu mengungkit, cuma mahu mengungkap. agar tersingkap sedikit rasa kiciwa dan sedih di hati dek 'kegagalan' meraih apa yg diharapkan.

AH. BUKAN KEGAGALAN. CUMA KEJAYAAN YANG DILAMBATKAN
diri harus Pi O Es Ai Ti Ai Ef 
positif! 

benar kata Maulana Al-Maududi:
"manusia yang paling baik ialah mausia yang dapat menunaikan hak semua pihak"

bagi diri yg serba kekurangan ini, ia tidak mudah.

namun sekurang2nya, usaha harus ada! 
ilmu harus di dada!
jangan kau putus asa! 
kerana Allah sentiasa ada..



CORETAN PENDEK MINGGU INI
-pertama kali di saman (`_`)"
-3.5 something, tahniah Afiq Azfar! dan baru ku tahu, adikku yg sorang tu ambil bahasa arab rupanya. 
Allah.. kenapa tak bgtahu awl2? boleh kita tolong2 sikit, kat rumah hampir semua minat kot! dan bukan hampir, malah semua tak tahu dia ambil bahasa yg diminati itu sebagai salah satu subjek pilihan. oh, kecuali abah. tapi abah pon tak tahu, yg kitorang tak tahu. 

Sunday, June 10, 2012

not hocus-pocus. BUT FOCUS!

saya nak baca buku ni, tapi selalu je ada hal 
 saya nak hafal surah ni tapiii, tah, slalu tak sempat
saya nak tulis pasal ni dlm blog tapi....

TAPI !
TAPI !
TAPI !

brape byk tapi daaa..

masa itu sentiasa ada! tapi anda yg kena atur masa.
video ini sgt mengesan pd saya, dan insyaAllah adik sy juga, Amir Aliff  ^.^



p/s- pada anda yang mahu lebih produktif, walau sudah cukup produktit atau selalu rasa nak tapi tak dapat2 nak jadinya, video ini serba sedikit blh membantu, insyaAllah. :)

sblm ini sy tahu sy harus, FOKUS!

 in every SINGLE things i do. especially the minor. termasuklah makan, kdg2 oops tersembang lama. oops terambil biskut hup seng, yumm creamy crackers cicah coffeesedap ni, or teh susu, ok, pg bancuh jap lah. there -.-" pdhal sudah cukup2 kenyang. masa makan tu, sembang lagi,masa jalan, nak patahkan biskut lagi, masa jalan. 

TIME WILL NEVER WAIT FOR YOU!

ok farah, kali ni, awk harus....

EXTRAFOCUS!
bukan extravaganza (tiba2 terbayang jozan -.-)  maaf tersasar. tak related pon

Allahuakbar. see farah! nak tulis ni pon boleh ter'tak fokus'.

hmm. astaghfirullah. refresh hati.

p/s- rasa mcm nak tampal kat satu bilik banner macam ni:

dengan exclamation mark banyakkkkkk2 !!!!

"ya Rabb, rabbana min ladunka rahmataw wahayyiqlana min amrina roshada.."
(Our Lord! Give us mercy from Yourself, and arrange guidance for us in our affair)

aminn

-18:10-

penuh berharap,

Wednesday, June 6, 2012

air mata menyelubungi diri malam ini

aku dah agak.
tapi aku tetap berharap.


oh, 3 atau 4 lagi yang membezakan.
mana mungkin.

aku dah agak,
tapi aku tetap berharap,

jgn bersedih oh hati
jgn biar ia makan diri
jgn ia mamah keyakinan jati

krn Allah Maha Mengetahui.

oh Allah, redhokan lah hati ini,
oh Allah, redhoi lah usaha ini.

Wednesday, May 30, 2012

zibby saya dah mcm cc





"kakyangggg.."(dgn gaya gelisah tak tentu hala, muka sengih2)


'budak ni dah kenapaa?' bisik sy dlm hati smbil memperelokkan tudung. 


"nak download game black shot, plsss"


saya terdiam. patutlah. jwpn pertama yg terdetik dlm fikiran saya NO! dan sbnrnya secara spontan bibir sy mengeluarkan kata

"nak buat apa? tak payah la."

dan saya berlalu dari situ
sebab sy tahu adik sy yg seorang tu takkan putus asa merayu2. dan sangkaan saya, mengena.

slps saya berlalu hr itu, fikiran sy tak tenang dibuatnya. pelbagai consequences yg sy fikirkan dr keputusan ini.

mcm mana ni, kalau sy bagi, memang laptop je lah mknn dia pagi petang siang malam. kalau sedang asyik bermain tu, memang dah tak dgr ckp org dah. org suruh solat pon akan di'kejap2' kan. nak ikut pergi ke class pagi2 apatah lagi. kalau addicted sgt, takut parah smpai 1, 2 pagi pon sanggup bersengkang mata. plg risau, laptop kesayangan yg berbulan2 dicari sehingga btl2 menjadi pilihan hati tu akn digunakan utk perkara tak berfaedah dan membawa keburukan pd adik yg disayangi. dan plg plg risau, seolah2 diri ini membuka jalan utk adik yg disayangi melalaikan diri jauh dr Allah.

kalau sy x bagi pula, jangkaan dari seorang kakak yg sudah 14 tahun tinggal dgn dia
-  dia akan merajuk
-  dia akan tarik muka masam
-  dia akan memberontak dgn tidak mahu mengikuti kami ke class, dan apa2 suruhan yg lain
-  plg risau, dia akan pergi ke CC atau memberi plbagai alasan utk keluar dr rumah utk bermain game itu atau mendapatkan hiburan lain.
-  di CC, setakat ni saya masih belum pernah jumpa lagi remaja2 yg ke CC yg akhlaknya cukup sopan. kalau ada pun, mrk itu adlh yg selalunya ke CC atas dasar ingin menggunakan khidmat printing atau photostat. dan --  kebanyakan (kebanyakan ye bukan semua, x perlu ulang suara rasanya) yg melepak di CC ini, yg keluar dari mulutnya bhs2 kasar, yg masuk ke dlm telinganya lagu2 yang melalaikan dan overall, gaya hidup yg tidak Islami.
-  kalau adik sy pergi CC, ya Allah, risaunya hati. percaya itu mmg ada. tetapi risiko itu juga ada. adik sy seorang remaja yg sedang belajar mengenali dunia. terpengaruh dgn dunia hiburan satu perkara yg sgt mudah utk syaitan lakukan.
-  kalau adik sy keluar bersama kwn2, sy tak tahu dgn kwn2 bagaimana yg dia keluar. bercakap dr pengalaman, peer pressure sgt lah membimbangkan dlm usia2 begini. sy tidak ckp dirinya sama mcm sy, -tetapi sy bercakap akn realiti kehidupan. dan ulang suara, percaya itu mmg ada, tetapi risiko itu juga ada.

jika hati dan fikiran terpengaruh dgn gaya hidup tidak Islami begitu, nafsu lah yg mempengaruhi perbuatan dan tindakannya. drpd ingin mengelak diri dia dari lalai, dirinya makin sukakan kehidupan di luar, makin melawan, makin memberontak, makin rasa diri tidak difahami. oh percayalah adik, kalau diri tidak memahami, tak mungkin kakakmu berfikir sejauh ini.

hmmmm... keputusannya???

masih tak tahu! huhu, dan beberapa hari slps itu adik sudah dtg mendesak2. dan tika itu sy fkr, lebih baik mengurangkan risiko effect yg bakal terjd jika sy tak benarkan, krn sy lihat itu lebih besar. at least, kalau dia bermain di rumah, masih dlm pantauan.

"bagi kakyang lima sebab benefits yg Afiq dpt dgn main game ni" jwb saya slps solat subuh berjemaah dgn dua hero sy pagi tu :')

sy minta 5 sbb sy rasa mcm takde apa2 benefits pon sbnrnya -_-

matanya pndg ke atas, jarinya mula mengira.

satu.. dua.. tiga.. bla bla bla

"ok!"

'aik, cepatnya budak ni. hmm lupa pula, dh nama Afiq Azfar, selamba je jwpn dia ni nanti'

"first, sbb hiburan tu penting utk hilangkan stress blaja sume, second, blh elakkan main fb, lepas tu blh elakkan couple2, lepas tu blh elakkan kitorang pg cc, and blh dpt skill and idea2 bagus bila main game ni"

jawabnya satu2, dan saya cuba patahkan hujahnya satu2. namun, sy sedar, pendekatan utk mematahkan hujah seorg adik ini belum cukup 'bijak' utk menarik perhatiannya mengambil iktibar sepenuhnya. tapi sy gagahkan saja dgn hrpn at least, dia tahu. walau belum fhm. walau mukanya mcm dah malas nk dgr dan mula nak ckp 'ishhh tahulah TAPI bla bla bla'

dan kini, zibby saya dah mcm CC!

sejam guna, 10 muka surat buku yg harus dibayar. dibayar dgn membaca. sy harap, dibayar juga dgn penggunaan akal ktk membaca agar kandungan yg dia dapati dpt membina diri seorang muslim sejati. siapa tahu, dpt mengikis kekurangan diri? dpt menyedarkan diri akn keburukan hiburan2 yg ada? bagi sy, kalau dpt itu pon cukup lah, tapi kalau lebih Alhamdulillah. hidayah itu dr Allah

tapi tapii..

silapnya sy di sini sbb sy tak tahu buku apa yg sesuai dia baca tika ini, utk menghadapi alam remaja dia ni, walau mungkin tak byk ilmu yg digarap dlm masa yg singkat tp cukup lah spy tenang hati dan pemikirannya bila ada pendirian sendiri mengikut cara Islami agar apa2 cabaran alam remaja yg dihadapi dpt dikembalikan dgn pendirian Islami.

waktu itu, di hdpan saya, buku 'DI HAMPARAN SHAMROCK, KU SERU NAMAMU' karangan Ustz Hasrizal Abdul Jamil terletak kemas, kelihatan segar. sy baru shj membelinya beberapa hari lepas. hmmm

"nah, buku ni, sejam 10 muka surat"

spontan.

tapi hari ini, sy risau pula, jika buku itu dlm situasi ini bukanlah yg terbaik utk adik sy sbb sy sendiri belum pernah baca lagi buku tu. akan saya cuba kaji selidik. dan tengoklah mcm mana. kdg2 sy rasa, buku Cinta High Class & Cintaku Kerana Agamamu karangan ustzh Fatimah Syarha & Dr. Farhan Hadi, yg sedang sy baca ini sesuai juga utk dia hadam. kalau nak suruh dia baca kat sekolah, macam tidak je, kemungkinan besar dia malu nak baca soal2 cinta di hdpan sahabat, walau batinnya takdelah jiwang karat apa benda pon.

tapi tengoklah cmne!

moga Allah redho dgn sy dan family sy. aminn

p/s- bila sorang dah main, sorang tu pon apa lagi, boleh pula tak joinn..