MY NAME IS FARAH NABILAH A.R. AND THIS IS A LOVE SHARING. WELCOME AND MAY PEACE BE UPON YOU :)

Saturday, February 16, 2013

kisah Gadis
bismillahirrohmanirrohim

si Gadis.


manusia sentiasa mengalami perubahan dalam hidup. manusia sentiasa membuat keputusan dalam hidup. termasuk si Gadis. 


masa Gadis mula2 berubah dulu, Gadis ingat Gadis dah tak payah buat pilihan. Gadis ingat bila Gadis dah berubah, hanya ada satu skema hidup tu je yang betul. so Gadis just perlu ikut je lah. Gadis pilih utk betul2 mengIslamkan diri. tapi Gadis jadi buntu, jadi geram bila Gadis jumpa manusia2 yang tak sama fikrah dgn Gadis, tak sama pendapat dgn Gadis. Gadis rasa, kenapa dalam Islam pon kena ada beza2 skema hidup? contohnya pemakaian. kenapa takde satuuu je cara pemakaian yang betul, tak payah Gadis pening2 fikir nak pakai cmne yang sebenar2nya. tiba2 Gadis dibebani dengan persoalan, muslimah cmne yang aku nak jadi skrg ni? 

Gadis merangkak2 membina jati diri Gadis
ilmu Gadis gali. gali dan gali. hidup Gadis lalui, lalu dan lalu. berliku-liku! 


Gadis masih ingat saat Gadis ceritakan tentang guidelines antara lelaki dan perempuan pd kkk Gadis, Gadis mengamuk dan terluka bila kakak Gadis cakap "Gadis, tolong lah faham, realiti dunia tidak semudah itu!". Gadis anggap kakak Gadis yang tidak faham, susah utk Gadis betul2 decide nak berprinsip bagaimana dan bila Gadis dah buat pilihan, dgn pengetahuan dan pengalaman yg Gadis ada tika itu, Gadis rasa itu pilihan yg paling tepat dan Gadis gembira krn akhiranya berjaya ada prinsip ttg hal yang abstrak ini. so Gadis kecewa bila kkk Gadis respond sedemikian rupa, menolak decision yang punya susah utk Gadis betul2 buat. tapi kini kkk, Gadis faham. ye, dunia realiti, tidak semudah itu.. bukan tentang hal yg dibicarakan itu sahaja, tetapi yang lain juga.

hari demi hari, Gadis dikurniakan Allah satu kesedaran. Gadis ckp dgn diri sendiri. hai Gadis, hai si Gadis yang ayu, deng2 deng2 (tiba2). Gadis ckp dgn diri sendiri. hai Gadis, the 'cabang' part of Islam mestilah kena flexible, sbb Islam tu kan universal. Islam kan utk semua. ingat Islam tu kat Malaysia je ke. its global ok, and different places have different culture, different values and so many other differences. so haruslah ada parts yg flexible so that it can be applied to all people in the world despite the region, culture etc. and this shows how beautiful Islam is actually, when Muslims all over the world can still bergabung atas dasar aqidah yg sama, sources yg sama, Quran and Sunnah. 

(eheh. bila masuk bab Aqidah pon, ada lagi pilihan yg harus dilakukan. tp Alhamdulillah, mungkin disebabkan aqidah ini subjek yang sgt crucial, so bukti2 dan dalil2 serta pendedahan yg didapati, so far Alhamdulillah, jelas, byk memberi pencerahan minda, thus mudah utk Gadis buat keputusan akan mana yg betul2 benar dan patut Gadis pegang.)

tentang perkara2 yg abstrak, Gadis sentiasa hidup dalam dilemma dan penuh persoalan. satu2 cuba Gadis rungkaikan. tiap2 hari Gadis minta petunjuk, taufiq serta hidayah agar Allah bantu Gadis membuat keputusan dalam hidup ni. Gadis tak mampu nak buat keputusan sendiri. seriously. kadang2 Gadis tengok orang lain rilekk je tentang diri dan hidup mereka, buat Gadis rasa, Gadis ni over sgt ke berfikir? knp Gadis kena byk dilemma dan tak macam orang lain yg mudah buat keputusan ttg hidup mrk? dan bila ada keputusan yg dibuat, knp ada keputusan yg x sama, walaupun kt menuju ke matlamat yg sama? ah, macam2! 

kemudian Gadis sedar, Gadis ini, Allah temukan dengan pelbagai jenis manusia. dari manusia jenis A sampai lah ke jenis, R mungkin. (tak rasa sampai ke Z). dan bukan saja ditemukan, tp Allah campakkan sebuah perhubungan dalam hampir setiap manusia yang berbeza jenis ini. jenis di sini bermaksud, prinsip, pegangan hidup, personaliti, pemakaian, persekitaran dan keadaan hidup. daripada pertemuan dengan berbagai manusia ini, dan keadaan diri yang mencari2 ini, itu yang sukar untuk Gadis membuat keputusan untuk dirinya sendiri. sebab kadang2, dalam pilihan keputusan itu, semuanya betul. nak cakap pilih yang terbaik, semuanya boleh jadi terbaik mengikut keadaan manusia tersebut yang berbeda2.

dan akhirnya, pada Tuhan saja lah tempat Gadis mengadu kan segala hal.. kdg2, Gadis rasa ini suatu rahmat dari Tuhan, sebab dalam keadaan buntu, buat Gadis rasa lebih hina dan lemah tika berdoa pd Allah. buat Gadis lebih rasai yg Gadis sgt memerlukan. tiada yang dapat menenang dan membantu selain drpd Dia, Yg Maha Mengetahui, Yg Paling Memahami. buat Gadis rasa, ini sbnrnya, suatu nikmat utk Gadis. Alhamdulillah. Alhamdulilah a'la kullihal. buat Gadis belajar yang, musibah yang sebenarnya bukanlah bila ditimpa bala, tetapi bila perkara yang berlaku itu menjauhkan kita drpd Kekasih kita, Allah swt. 


pada masa yang sama, dari sini Gadis belajar tentang judgement

nak ckp psl judgement, Gadis ada buat bahagian2 dia sndiri. ada lebih kurang 5. tapi kali ini, Gadis nak beritahu ttg dua yg berbeza. 

selalunya bila sebut psl judgement, manusia selalu ckp jgn judge manusia based on luaran. dan luaran yang dimaksudkan selalunya refer kpd manusia yang kurang menutup aurat, kurang menjaga adab, kurang mengawasi ikhtilat etc. ye benar, krn kt tidak tahu latar belakang, fahaman dan pendedahan mrk ttg perkara itu semua. tapi pada masa yang sama, jangan juga judge manusia yg terlalu menjaga, terlalu menutup, sebagai 'tertutup'. anda harus berlaku adil. anda nak ckp yg kdg2 mrk membuatkan Islam itu nmpk susah, anda juga tidak mengetahui latar blkg, fahaman dan pendedahan mrk ttg perkara itu semua. mana ada manusia yang dengan mudahnya, saja2 nak berpakaian dan berkelakuan begitu. manusia itu adalah terbatas pemikirannya, dan manusia hanya mampu membuat jwpn yg terbaik berdasarkan ilmu, pengalaman, keadaan dan doa yang dilakukannya. so kat sini, ada 2 jenis luaran yg berbeza, yg dua2 nya kt tak boleh nak simply buat tuduhan or judgement. (except in certain conditions). LETS BE FAIR. and wtv it is, bila kt lihat manusia, setiap manusia adlh guru. bagaiamana pun penampilan mrk, bila mrk buat baik atau betul, kt belajar dengan mencontohi. bila mrk buat jahat atau salah, kt belajar dengan menjauhi. 

to be continue..kot lah


hehe
No comments:

Post a Comment